Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vision: Erfarenhet och utbildning måste löna sig

Vision och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att jobba för en större lönespridning. Det innebär att vi som parter tillsammans ska öka möjligheterna för en bättre lönekarriär för våra medlemmar som jobbar i välfärdssektorn.

Vi har kommit överens om individuella löner, men ser ändå en väldigt sammanpressad lönestruktur för flera yrkesgrupper, som till exempel tandsköterskor och medicinska sekreterare. Mönstret måste brytas så att goda insatser, erfarenheter och utbildning lönar sig bättre än i dag. Det är inte rimligt att individers individuella prestationer inte betalar sig bättre. Välutbildade och erfarna yrkespersoner måste ges en ingångslön som motsvarar kompetensen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vision är överens med SKL om att vi ska ha en lönesättning där goda resultat och insatser synliggörs och ligger till grund för individuell och differentierad lön. Nu måste den överenskommelsen bli praktisk lönepolitik på varje arbetsplats där vi har slutit avtal med varandra. Lönespridningen måste öka.

Gudrun Kornijenko

Ordförande Vision Region Västernorrland

Ylva Byström

Vice ordförande Vision Region Västernorrland

Läs också:

Vision: Satsa på ökad samordning för etablering av nyanlända

Välutbildade i kvinnodominerande yrken ska inte acceptera dålig lön

Vinster i välfärden – en jämställdhetsfråga där kvinnor riskerar att hamna i kläm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel