Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vision: Låg lön för medicinska sekreterare kan slå mot patienterna

Proffsig journalföring är en förutsättning för en effektiv och patientsäker vård. Men i dag är det brist på utbildade medicinska sekreterare här i Region Västernorrland. Bristen gör redan idag vår arbetsmiljö tuff och riskerar att försämra för patienterna. Nu måste arbetsgivaren agera och erbjuda moderna villkor och långsiktiga lönesatsningar som matchar vår utbildning och kompetens.

Medicinska sekreterare har en lägre genomsnittlig månadslön än personer som enbart har gymnasieutbildning. Utan en satsning på lön och moderna arbetsvillkor riskerar kompetensbristen att öka – vilket i slutänden drabbar patienterna här i Region Västernorrland.

Nästan 30 procent upplever att deras idéer till förbättringar inte tas tillvara i vården.

Vision presenterade nyligen en rapport, baserat på en stor medlemsundersökning bland medicinska sekreterare. Vår undersökning visar att en stor majoritet av medicinska sekreterare i Sverige trivs på sitt jobb, men många är missnöjda med sin lön. Det är också nästan 30 procent som upplever att deras idéer till förbättringar inte tas tillvara i vården.

Vision ställer tre krav för att öka yrkets attraktivitet och status: 

■ Landsting och regioner måste göra riktade och långsiktiga lönesatsningar för medicinska sekreterare och vårdadministratörer.

■ Medicinska sekreterare måste få mer moderna och flexibla arbetsvillkor som gör det möjligt att kombinera arbete, fritid och familjeliv.

■ Medicinska sekreterare måste få en mer central roll för att utveckla en patientsäker vård, vilket kräver ett närvarande ledarskap.

Yrkesgruppen har en nyckelroll för att vården ska fungera smidigt och för att patientadministrationen sköts effektivt och noggrant. Vi är välutbildade − majoriteten av alla medicinska sekreterare har en kvalificerad eftergymnasial utbildning. Men våra löner och yrkesvillkor måste bli mer attraktiva och moderna om unga ska se en framtid i vårt viktiga yrke.

Gudrun Kornijenko

Ylva Byström

Jeanette Fredriksson

Malin Isaksson

Katarina Hägglund

Vision Region Västernorrland

Veronica Magnusson

Förbundsordförande Vision

Läs också:

Vision: Erfarenhet och utbildning måste löna sig

[+] Ekonomiexperten: Livslönen skiljer stort mellan kvinnor och män – här är bästa råden till alla unga

V: Inte konstigt att vårdpersonalen slutar när de tvingas räkna pinnar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel