Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vision: Satsa på ökad samordning för etablering av nyanlända

Mottagande och etablering för nyanlända har inneburit utmaningar men också utveckling och positiva förändringar för Visions medlemmar i Västernorrland. Det visar en undersökning bland drygt 5 000 medarbetare inom välfärden. Samtidigt finns det stora behov av kompetensutveckling och ökad samordning för att bidra till en bättre etablering.

Visions undersökning visar på en utveckling på många arbetsplatser i form av att nya arbetssätt införts och goda idéer förverkligats. Flera medlemmar uttrycker det i termer av en ”nybyggaranda” där utmaningar lett till innovativa lösningar och goda resultat.

Läs också: Fackförbundet Vision: "Stressen på jobbet gör oss sjuka – låt oss skapa ett mänskligare arbetsliv"

Samtidigt kan mycket förbättras. Fyra av tio medlemmar upplever att de har fått nya arbetsuppgifter som en följd av att människor flytt till Sverige. Trots det anser alltför många att de inte fått den kunskap eller kompetensutveckling de skulle behöva för de nya arbetsuppgifterna. Upplevelsen av att sakna kunskap och kompetens skapar osäkerhet och stress hos medarbetarna och riskerar att drabba de individer som verksamheten finns till för.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ett annat område för förbättringar gäller samordning mellan olika samhällsfunktioner. Här ser många medlemmar brister, till exempel mellan skola, boende och socialtjänst, men också i samverkan mellan kommun, landsting och regioner, privata aktörer, statliga myndigheter och civilsamhället.

Arbetsgivare behöver göra en systematisk inventering av medarbetarnas behov av kunskapspåfyllnad

Vision uppmanar därför arbetsgivarna i Västernorrland att:

■ Satsa på kompetensutveckling. Arbetsgivare behöver göra en systematisk inventering av medarbetarnas behov av kunskapspåfyllnad och presentera en plan för hur behovet ska tillgodoses.

■ Förbättra samordningen. Att det lönar sig med bättre samverkan visar kommuner som till exempel Krokom. Här har andelen nyanlända som har arbete när etableringstiden löper ut ökat kraftigt de senaste åren till följd av ett prestigelöst förhållningssätt där flera aktörer arbetar nära tillsammans.

■ Ta till vara nyanländas kompetens. Exempel från bland andra Västerås stad visar på stora fördelar för både samhället och individen när kommunen skapar lösningar som leder till arbete inom verksamheter där det behövs personal, exempelvis omsorgen. Det krävs också bättre möjligheter till etableringsinsatser redan under asyltiden, förbättrade möjligheter till validering av utbildning- och yrkeskunskaper samt bättre studie- och yrkesvägledning för nyanlända.

Att Visions medlemmar får rätt förutsättningar i sina yrkesroller är centralt för att ge människor en bra start i Sverige, liksom för att utveckla välfärden. Vision bidrar gärna i arbetet.

Katarina Wallner, Vision Härnösands stift

Robin Fångsjö, Vision Sundsvalls kommun

Saleh Dirawi, Visions råd för integration och etnisk mångfald (RIM)

Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision

Läs också:

Fackförbundet Vision: Ge chefer förutsättningar att leda mångfald

Vision: Ingen ska kränkas på jobbet – säg ifrån när fördomsfulla kollegor förminskar och stoppa den råa jargongen

Vision: Låt oss vända trenden inom socialtjänsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel