Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vissa så kallade svenska värderingar är faktiskt överlägsna

Efter de avskyvärda sexuella massöverfallen i Köln har en våg av avståndstagande rullat fram över Europa. Att så sker är sunt och fullt naturligt.

Enligt de vittnesmål som har lämnats så här långt tycks gärningsmännen ha haft sitt ursprung i Nordafrika och i Mellanöstern. Mot denna bakgrund är det också naturligt att händelserna aktualiserar en diskussion om den kvinnosyn som männen i fråga bar med sig.

Att gärningsmännen visade total likgiltighet inför kvinnornas integritet, deras fria vilja och deras rätt till säkerhet, är nämligen helt uppenbart. De värderingar som gör ett sådant agerande möjligt är helt förkastliga och de bör inte accepteras. Inte i Mellanöstern, inte i Tyskland och inte i Sverige. Att slå fast detta borde vara helt okontroversiellt.

Det finns givetvis ingen anledning för svensken att förhäva sig av ren självgodhet. Även här finns det problem som måste erkännas och hanteras. Men allt är givetvis inte lika illa överallt i världen.

Sverige är trots allt ett fritt land med en rättsstat och en – med internationella mått mätt – hög grad av jämställdhet. Det går givetvis att hävda att de friheter som existerar i Sverige – och därmed också den uppsättning värderingar som uttrycker och skyddar dessa friheter – inte är värdefulla. Men de flesta svenskar tycks avvisa denna hållning.

Ett sådant avståndstagande innebär också ett indirekt ett erkännande av att viktiga delar av det som lite slarvigt kallas "svenska värderingar" faktiskt är överlägsna de värderingar som bär upp kvinnoförtryck och ofrihet i andra delar av världen. Men – och här kommer ett viktigt men – deras överlägsenhet har ingenting att göra med deras eventuella "svenskhet".

Anledningen till att värderingarna i fråga bör erkännas som överlägsna är att de harmoniserar med universellt giltiga principer. När det gäller upprätthållandet av dessa principer finns det inget utrymme för eftergifter i kulturrelativismens namn.

För att hårdra resonemanget: Anledningen till att svensk lag – som förbjuder könsdiskriminering – är att föredra framför Islamiska Statens regler – som tillåter män att äga sexslavar – är inte att vår lagstiftning råkar vara just svensk.

Många "svenska värderingar" är givetvis också helt godtyckliga och i så måtto fullständigt utbytbara, eftersom de inte med bästa vilja kan härledas ur universellt giltiga principer. Att resa krav på att den som invandrar till Sverige ska anpassa sig också till dessa är därför orimligt.

Det är givetvis också orimligt att tala vitt och brett om de grundläggande fri- och rättigheternas universella natur, för att sedan stillatigande acceptera när samma fri- och rättigheter kränks i vissa kontexter. En del så kallade svenska värderingar är faktiskt överlägsna och bör delas av alla som bor här.