Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vissångerskan Tina hittade kärleken Maria från scenen – flyttade till Sundsvall från Göteborg

Hon är lång, har bruna varma ögon och kort mörkt hår – hon är kort, har gröna ögon och tjockt rödblont hårsvall.
Det strålar om dem när de sitter tätt i soffan och berättar om sina fem intensiva månader tillsammans.
– Det har gått fort, flatfart som vi säger, säger Maria "Marre" Gustafsson och skrattar.

Tina Wilhelmsson stod på scenen på Kulturmagasinet och sjöng om starka kvinnor som raderats från vår historia. Maria satt i publiken, såg kvinnan på scenen och bara visste att det var rätt.

Läs också: Tina spelar på Pride i Ånge 2016

– Jag var helt säker på att Tina var gay, och stegade fram efter konserten för att bjuda ut henne, berättar Maria.

– Jag sjöng en visa om att ställa sig i kön. Det första Maria frågade var om hon fick ställa sig i kö. Jag trodde att hon skämtade och svarade att det vara bara att skriva upp sig på listan, säger Tina som då, för mindre än ett halvår sedan var heterosexuell.

– Jag fattade inte vinken alls och när hon pratade om ett café, så tänkte jag att det var underligt att hon vill tipsa mig om ett fik när jag ska åka vidare på min turné, säger Tina.

Som tur var stod Maria på sig och skickad en vänförfrågan på facebook. Tina grubblade på det starka mötet och insåg att det var något speciellt med kvinnan i Sundsvall.

– Telefonen brändes och jag visste att om jag accepterade vänförfrågan så skulle mitt liv förändras totalt, säger Tina.

Det tog två dagar, sen blundade hon och satte pekfingret på acceptera-knappen.

Efter en månad flyttade Tina från Göteborg, hit till Maria i Sundsvall. I mitten av februari satt de på tant Anci och fikade, då friade Maria till Tina.

– Jag svarade ja och jag har aldrig varit så kär i mitt snart fyrtioåriga liv. Mitt arbete som turnerande musiker innebär nu mer längtan hem än någonsin, berättar Tina.

Läs också: Maria anordnade alternativ manifestation

De utmanar varandra och samtalen tar aldrig slut. Båda drivs av att stå upp för de utsatta och nu ännu mer för de homosexuella.

– Jag har arbetat nästan hela mitt vuxna liv med HBTQ-frågor och utbildat och hållit i föreläsningar om kvinnors rättigheter, utan att veta att jag var homosexuell, säger Tina.

Hon kunde all teori kring ämnet men blev helt ställd när hon plötsligt kände sig dragen till Maria. Oron var stor om vad andra skulle säga.

– Jag oroade mig mest om vad min familj och min publik skulle tycka, men jag har bara mött kärlek av alla när jag vågade berätta, jag var orolig helt i onödan och det känns som att jag underskattade min familj, säger Tina.

Maria är 27 år och kom ut för tre år sedan, hennes trygghet i sig själv har varit ett stort stöd för Tina som ibland kan komma på sig att tänka, "men herre gud, hon är ju kvinna"

Läs också: Annika och Karins fantastiska kärlekshistoria.

Allt har gått i en rasande fart.

– Vi brukar kalla det flatfart i lesbiska förhållanden, säger Maria och förklarar att det är fler beslut som måste tas innan man tar första steget.

– Just nu ska vi hitta vardagen och lugnet, jag är i förälskelsebubblan så jag ser bara Maria. Det är en härlig tid, säger Tina och kramar om sin livskamrat.

Marias ögon tindrar och det är fullständig lycka i tre rum och kök.

– Det är synd att man måste komma ut, det borde vara enklare och inte så svårt och långt från normen. Det är något vi arbetar för båda två. Tystnad hjälper ingen, säger Maria.