Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst är det massboenden

Replik på "Riktar stark kritik mot kommunalrådets beskrivning av "massboenden"", ST 6 maj.

Har oppositionen Ånge i inget annat att syssla med än att offra tid till nonsens. Det man fastnat för senast är ju rena nyset, minst sagt. Man tror inte sina ögon när man läser artikeln i ST.

Vad är inte förläggningarna Viskan, Torpshammar och Bolbyskolan om inte massboenden? Vad i fridens namn ska man kalla det annars? Och var har herrarna läst i för slags uppslagsverk eller katekes att ordet massboende är negativt laddat. Ordrytteri är rätta ordet. Man ska inte tolka all text som den lede lär göra, inte ens i politikerkretsar.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vem driver rörelserna i detta sammanhang i olika delar av kommunen? Är det Migrationsverket? Nej, det är privata aktörer, som – givetvis inom Migrationsverkets ramar – i själva verket driver på och vill göra enheterna till ännu större förläggningar. Läs gärna massboenden. Man söker tillstånd för att få in flera asylsökanden i sina byggnader. Det ekonomiska utfallet av rörelsen blir därmed givetvis bättre. Men att bo flera i samma utrymmen eller gruppering är säkert påfrestande, för till exempel de som utsatts för traumatiska händelser som kan ge effekter.

Visst blir det arbetstillfällen för Ångeborna, det är mycket bra, men tänk till. I grunden är det väl svenska staten, inklusive Migrationsverket, som initierat allt som rör flyktingströmmen hit till landet. Sedan har penningstarka intressen hoppat på tåget eftersom avkastningen är mycket god, och det är inget fel i det. Det är ju enda lösningen som står till buds just nu. Hade statsapparaten haft egna byggnader att erbjuda hade det naturligtvis varit bättre. Varför ska man huttla med något som är uppenbart för alla. Det är alltså ingen välgörenhet det är fråga om, det vet du och jag, och flera. Har nu dessa aktörer överkänsligt gråtit av sig hos opponenterna i Ånge för att de känt sig misstänkliggjorda i sitt så kallade goda uppsåt, så låt dem fortsätta att göra det. De hoppar ändå inte av en lönande verksamhet, var så säker.

Nej, värna hellre i första hand om bygdens egna affärsmän och småföretagare, som också skattar här. De behöver allt stöd i världen.

Medan jag är i gång: Inkomsten/avkastningen från dessa asylboenden, var beskattas den? Hamnar något i Ånge eller beskattas den där ägarna/företaget har sitt hemvist? De som jobbar vid förläggningarna och bor här beskattas givetvis här.

Det var bra att fullmäktige hade sans och omdöme nog att avstyra den här reservationen som oppositionen författat. De senare borde hellre offra sin energi på att ordna jobb i kommunen, i stället för att hugga på och göra affär av saker som för många andra ter sig som en ganska vanlig och accepterad uppfattning hos den stora allmänheten.

Positiv Ångebo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel