Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst fan angår oss Polens affärer

I Bellmans "Fredmans epistel 45" får spelmannen skäll av krogens gäster för att att han på sin harpa på krogen Rostock spelade polska. I episteln ställs frågan: Vad fan angå dig Polens affärer? Episteln bör ha skrivits vid tiden för Polens första delning 1772. 25 år senare fanns landet inte längre. Det hade delats mellan tre stormakter, Ryssland, Preussen och Österrike. Det bidrar förstås till dagens polska nationalism även om Sovjetunionens dominans rimligen ligger närmare i polackernas minne.

1772 var också året för Gustav III:s statskupp. Han gjorde sig enväldig efter den i svensk historia ofta förtalade frihetstiden där striderna mellan hattar och mössor framställts som rätt obegripliga. Men där kom också de första influenserna från upplysningens Europa. I år är det 250 år sen Sveriges fick den för sin tid helt unika tryckfrihetsförordningen. Efter Gustav III:s statskupp var den inget värd. Men den har återupprättats och förtjänar verkligen vår respekt.

Staten ska inte kunna styra medierna. Nu har vi ju kommit längre än så. Medborgarna i demokratin ska ju styra staten. Men utan tryckfrihet är det svårt för medborgarna att hålla kollen. Så tryckfrihetsförordningen är lika viktig som någonsin även i det nya medielandskap som växer fram. Pressfriheten är ständigt satt under press både från myndigheter och politiker. Men där finns ändå en möjlighet att ta debatt.

Värre är det när dagens trollhöger får stöd av delar av allmänheten med alla konspirationsteorier som nu flödar om poltiskt korrekta medier. Där är det svårt att föra ett civiliserat samtal. Men om man inte kan nå de som redan tagit till sig nyfascisternas åsikter, så kan vi ändå få den stora allmänheten att reagera.

Statsminister Stefan Löfven (S) varnade i partiledardebatten för just SD, där framträdande ledamöter talat öppet om att ta kontroll över medierna. Det är verkligen viktigare än någonsin att värna ett public service oberoende från den politiska makten.

Annars kan det gå som i Polen. Där har en högerregering med nationalistiska och religiöst konservativa värderingar lyckats få egen majoritet. Att det har skett med mindre än 20 procent av de röstberättigade bakom sig, beror på att utbredd politisk apati gjort att bara halva befolkningen röstade. När SD i Sverige har 20 procent i opinionsmätningarna gäller det att alla andra verkligen går och röstar.

Vad har då hänt? Först attackerade man konstitutionsdomstolen. Det kanske inte låter så allvarligt. Sverige har inte ens en sådan domstol. Men här var syftet att se till att den inte kunde användas för att hindra de nya medielagar som antogs redan efter sex dagars styre. Cheferna för polsk public service byttes snabbt ut. Framträdande reportrar har sparkats.

Så kan det gå när extremhögern tar över. EU har protesterat vilket har orsakat nationalistiska utbrott som att peka ut Angela Merkel i nazistuniform. Men möjligheten att verkligen sätta ner foten från EU:s sida är liten eftersom Ungern sen länge är på ett liknande spår. Frågan ställs nu på sin spets. Klarar det stora EU att hålla ihop, eller måste det bli mindre igen? Nog fan angår oss Polens affärer.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel