Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst ska vi byta böcker - med varandra

En Peter Kihlgård mot en Fredrik Sjöberg. En Keplerdeckare mot en av Colin Forbes. Stora bokbytardagen hölls för första gången i Sundsvall igår. En och annan bok hittade nya ägare – och så blev det lite trevligt litteraturprat runt bokbordet.

Annons

Någon jätterusning var det inte när Stora Bokbytardagen hölls på Storgatan vid lunchtid och senare på eftermiddagen. Det är inte så konstigt. Det är första gången i Sundsvall och bara andra året i Sverige.

Bokbytardagen är inte ett kommersiellt arrangemang. Men det var bokhandlaren Lennart Bergström, vid Vängåvan, som lånade ut ett bord utanför affären.

– Jag blev uppmärksammad på Bokbytardagen och ser detta som ett led i vår kulturgärning att ordna en mötesplats för bokvänner, säger han.

Bokintresserade Lena Sjödin var den som tipsade. Hon kom förbi bokbordet och ville byta bort Peter Kihlgårds "Kicki & Lasse".

– Sundsvall var inte med ifjol. Det var synd att inte vi var med på kartan över bokbytarplatser. Men nu är vi det, säger Lena Sjödin och försvinner med den nybytta boken "Russinkungen" av Fredrik Sjöberg.

Idén till Stora Bokbytardagen fick Ida Torkkeli och hennes sambo Joakim Karlsson när de skulle flytta för ett och ett halvt år sedan i Stockholm. Vad göra man av alla böcker man har läst? De startade en Facebookgrupp. Några dagar senare hade 600 medlemmar anslutit sig. Efter ytterligare några veckor var gruppen uppe i 2000. Det blev en Bokbytardag.

I fjol hölls bokbytardagen på 17 registrerade platser i landet, i år blev det ett 40-tal. Sundsvalls var den nordligaste.

En äldre dam har tagit med sig Harry Bernsteins bok "Den osynliga väggen" som handlar om en judisk pojke.

– Den är så fantastisk. Jag hoppas att så många som möjligt läser den, säger hon.

Med Colin Forbes "Avgrunden" i handen letar Caroline Löfbom något att byta mot. Snabbt hittar hon Lars Keplers (Alexandra och Alexander Ahndoril) kriminalroman "Hypnotisören".

– Den har jag läst om att den ska vara bra. I vanliga fall brukar jag och min mamma köpa böcker och byta med varandra, säger hon och gör vidare med en olästbok i påsen.

Man behöver inte att en speciell plats för att byta böcker. Det kan du göra på jobbet, på torget eller i bussen. Ta med en bok och visa tydligt att du vill byta den med någon. När du ser en annan bokbärare frågar du om ni ska byta. Syftet, från initiativtagarna, är att skapa tillfällen för människor att mötas och prata om litteratur. En grundregel är att det inte får kosta pengar.