Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vit jul med Yohio, Vikingarna eller, eh…vavarehanhette?

Det vore sannolikt tjänstefel att placera något annat än "White christmas" som etta på en lista över alla tiders bästa jullåtar.

Jag kan backa upp det med lite hårda fakta innan vi fortsätter diskussionen.

Bing Crosbys version av White christmas" från 1942 är världens mest sålda jullåt någonsin.

Andra juliga storsäljare – från Elvis Presleys "Blue christmas" och John Lennon/Yoko Onos "Happy Xmas/War is over" via Mahalia Jacksons spirituella "Silent night" och Bruce Springsteens på senare år så omhuldade version av "Santa Claus is coming to town" – hamnar på efterkälken.

Men  det räcker ju inte med det.

Bing Crosbys "White christmas" är också världens mest sålda låt alla kategorier – i konkurrens med alla låtar någonsin.

Japp.  

Före alla all time-klassiker som Bob Dylans "Like a rolling stone", Rolling Stones "I cant get no satisfaction" och Beatles "Hey Jude" för att bara plocka några tio i topp-exempel från Rolling Stone Magazines 500 best songs over-lista från ett specialnummer (november 2004).

End of discussion?

Knappast.

Även om man kommer fram till att White christmas är världens bästa jullåt kan Bing Crosbys version ha åkt ut med soporna redan innan första advent.

Bings inspelning från 1942 är knappast relevant för dagens julfirande musiclovers.

Det finns nyare, färskare och modernare versioner. 

Redan Elvis Presleys cover från 1957 var så omstörtande att upphovsmannen Irving Berlin krävde att den skulle bannlysas från att spelas i radio.

Det är inte troligt men inte alls osannolikt att den nya version som Yohio gör på sitt nysläppa julalbum "Snöängelns rike" (tre stjärnor i betyg i ST häromdan) blir ett julsmycke på playlists i svenska hem i framtiden.

Var Yohios version hör hemma i en kontext där alla jullåtar och vit jul-versioner ingår är för tidigt att säga.

En del håller Frank Sinatras version som alla tiders etta. Säkert föredrar nån annan nån annans. Kanske Vikingarnas (den med barnkör)?

Sedan finns det ju de (fler garanterat) som inte ens är med på "White christmas"-idén överhuvudtaget och som tycker att "All I want for Christmas is Death Metal" (finns på Youtube) är det som räddar julen musikaliskt.

Få köper musik i dag så Bing Crosbys säljrekord lär stå sig många jular framöver, kanske för alltid. 

Men Yohio och andra moderna artister kan alltid sikta på att streama sig förbi Bing och co med sina nya versioner av "White christmas".

Till sist: 

Länk till lista på jullåtar, sammanställd av redaktören, på Spotify, hittar ni i artikeln på ST.nu.