Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vita hästars hemlighet avslöjad

De vita hästarnas hemlighet är avslöjad.
Islandshäst eller lipizzaner – oavsett ras bär nästan alla vita hästar på samma mutation, som också ger en stor del av dem tumörer.

Den vita färgen är raka motsatsen till kamouflage och borde vara en konkurrensnackdel i naturen. Men den har gått hem hos människor i alla tider, som sett till att avla fram hästarna med den speciella mutationen. I dag finns den hos en tiondel av alla hästar.

– Det är helt uppenbart människans fascination som varit drivkraften bakom spridningen, konstaterar Leif Andersson, professor i funktionsgenomik vid Uppsala universitet.

Skimlarna föds med färgad fäll, men blir gråhåriga redan som föl. Vid sex till åtta års ålder har de blivit vita och kallas då avblekbara skimlar.

Mutationen hos skimlar stimulerar tillväxten av pigmentceller i hästarnas hårsäckar. Varje häst har en begränsad pool av de stamceller som pigmentcellerna bildas ur i hårsäckarna. Hos skimlarna utarmas den poolen snabbt och när stamcellerna är slut blir hårstråna utan färg – och hästarna blir vita.

Hos många hästar medför mutationen också okontrollerad förökning av de celler som tillverkar pigment i huden och de får tumörer. Cirka tre fjärdedelar av alla gamla skimlar har melanom, en cancerform som är mycket ovanlig hos andra hästar.

De kan få mängder av tumörer till exempel runt ögonen eller i munhålan. Oftast är de godartade, men irriterande för hästarna. I vissa fall blir de elakartade och sprider sig.

– Vi hoppas nu, när vi känner till mekanismerna, att vi ska kunna utveckla en behandling av tumörerna, säger Leif Andersson.

Nu går forskarna i Uppsala vidare med att försöka ta fram möss med samma mutation för att hos dem i detalj studera hur mekanismerna uppkommer. Det kan få betydelse för cancerforskningen, menar han.

– Vi har ingen lösning på cancergåtan, men det här bidrar till att lägga pusslet, säger Leif Andersson.