Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vivstavarvs sanering kan starta redan i år

M-real vill sanera på Vivstavarv så snart som möjligt.

I går lämnades en tillståndsansökan in till länsstyrelsen.

– Vi är angelägna om att området åter ska bli ett industriområde och ge sysselsättning åt människor i Timrå- och Sundsvallsområdet, säger Lars Salomonsson, bolagets miljöchef i Sverige.

Ända sedan 1789 har det funnits verksamma industrier på Vivstavarv. Från början bestod området av ett par öar som med tiden fyllts ut på olika sätt och med olika material.


Flera olika verksamheter

Varvsverksamhet, kolning och sågverk samt wallboard-, massa- och papperstillverkning har sysselsatt arbetare på udden.

Men 2007 lades pappersbrukets verksamhet successivt ner och de sista anställda arbetade, främst med underhåll, fram till årsskiftet.

Nu står bruket helt tomt, men M-real meddelade i går att manvill få tillstånd till en san-ering av marken för att skapa förutsättningar för att dra i gång nya verksamheter på området.

– Från M-reals sida är vi angelägna om att få tillstånd för sanering för att helst redan i år kunna genomföra arbetet, säger Lars Salomonsson, miljöchef för M-real Sverige i ett pressmeddelande.


Ny ägare var på gång

I fjol var ett finskt bolag nära att köpa fabriksområdet, men den affären strandade. Om saneringsplanerna innebär att bolaget på nytt är nära en försäljning av industriområdet är dock oklart.

Dagbladet sökte ansvarig chef på M-real i Sverige för en kommentar i går, men lyckades inte nå honom.


Marken är förorenad

M-real har redan låtit genomföra undersökningar av både marken, de övre grundvattenmagasinen och bottensedimenten i havet utanför området. Resultaten visar att det finns föroreningar i marken, främst från sågverksepoken och främst i form av dioxin, en rest från rötbehandling av virke som gjordes med pentaklorfenol från 30-talet och framåt.

Länsstyrelsen ser mycket positivt på en sanering av området.

– Vi tänker nu inleda en behandling av anmälan, säger miljöhandläggare Anna Stjärne.

Innan länsstyrelsen fattar något slutgiltigt beslut om saneringen, kommer Timrå kommuns miljönämnd också att få ge sin syn på saken.


Jennie Zetterqvist