Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-brons till Jenny Rissveds

UPPDATERAD. Jenny Rissveds var stor favorit och hade inför fredagens VM-tävling vunnit nästan allt under året. Hon blev till slut trea i ett regnigt och kyligt Vallnoord i MTB-VM.
– Jag är inte besviken. Det är mitt bästa VM-resultat någonsin, säger Rissveds.

Falutjejen Jenny Rissveds åkte ner till Andorra med ett enda mål: att vinna VM-guld i disciplinen cross country (XCO) i mountainbike-VM.

Under säsongen har hon varit överlägsen konkurrenterna i U23-klassen. Redan efter halva säsongen så skrevs hon upp som stor favorit till att VM-guldet.

Väl där så gick det inte riktigt som väntat. Hon slutade trea och vann VM-brons i stället – hennes första VM-medalj.

– Jag är inte besviken men jag ville vinna riktigt mycket. Jag ville ha världsmästartröjan. Men tredjeplatsen är inte dålig. Jag försöker att se hela säsongen, att jag vann alla tävlingar i världscupen, och jag är nöjd, säger Jenny Rissveds.

Favorittrycket var enormt och hon medger att det varit tufft.

– Jag hade inte tagit ut någon seger i förskott. Det är svårt att leva upp till att vara favorit. Men jag ser det inte som ett misslyckande, verkligen inte. Det hade varit skillnad om jag hade gett upp. Jag gav verkligen allt.

Hur har du hanterat favoritskapet?

– Jag har försökt att strunta i förväntningarna som alla andra har och bara försökt fokusera på det jag ska göra. Jag kan inte göra mer än mitt bästa och jag är nöjd. Jag är bara väldigt kall och utmattad.

MTB-VM i Andorra avgörs på cirka 2 000 meter över havet. Banan är tekniskt svår och så kom regnet och gjorde det ännu tuffare.

Den sluttande terrängen var avancerad och plöjde flera offer under tävlingen.

– Jag var snabbast utför och tog ikapp mycket tid då men uppför... Ja, anledningen till att jag inte kunde pressa mig ännu mer är för att det är på hög höjd. Det tar stopp i kroppen på ett annat sätt. Jag tappade hela tiden försprånget på flacken och uppför, säger Jenny Rissveds.

Rissveds var strax över en minut efter världsmästarinnan Ramona Forchini från Schweiz och 20 sekunder bakom tvåan Olga Terentyeva, Ryssland.

Om drygt en månad åker Rissveds till Rio de Janeiro för att testa OS-banorna. Hon gör ingen seriös satsning för testet – utan ser det som en bonus.

– Säsongen är slut för min del. Nu ska jag hem och vila och sen åka på semester en vecka.

På lördag kör Sätergrabbarna Emil Lindgren och Matthias Wengelin XCO-tävlingarna i herrarnas elitklass.