Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-guldspelaren höll på Finland

Magnus Näsman var med och vann det första historiska VM-guldet i innebandy 1996.
Tolv år senare fanns ST-sport med hemma hos Granlo-tränaren när Finland slog sig in i historieböckerna genom att bryta Sveriges svit och dominans med sex raka VM-guld i går.
– Det är bra för sporten att Finland vinner, säger Näsman.

Vi har knappt hunnit innanför dörren innan Finland får straff i den dramatiska VM-finalen mot Sverige i går.

– Sätt den! utbrister Magnus Näsman.

Han gör det i ett läge där Finland, precis som i VM-finalen i Globen för två år sedan, tappat ett målmässigt stabilt övertag mot Sverige.

Den här gången från 4–0 till 4–6.

– De kan inte stänga matcherna, men Finland har ett så bra lag i dag med ett antal spelare i Sverige och några som är proffs i Schweiz, säger Näsman efter att Finland bränt sin straff.

Själv var han alltså med i begynnelsen, när den första VM-turneringen avgjordes i Sverige 1996.

Då Sverige vann sitt första, men långt ifrån sista, guld i sporten vi dominerat sedan dess.

– Jag var inte ens ombytt till finalen, var inte bra nog. Tråkigt, men vi hade bra spelare då också, minns Näsman.

Sedan dess har han gått vidare och tagit EM-silver, blivit skyttekung i den schweiziska högstaligan med OHT Zäziwil och som tränare fört upp både Timber och Granlo till division I. Dessutom coachat de sistnämnda till ett JSM-guld.

Nu sitter vi tillsammans hemma hos den sympatiske 36-åringen och ser Finland vinna i sudden death – sent om sider.

– Nu är det klart!, utbrister Näsman medan segerrusiga finnar firar Tero Tiitus avgörande 7–6-mål.

– Jag sa det innan VM att det var fel spelare som blev uttagna i det svenska laget. Man pratade om rollspelare, men har inte använt dem. Jag hade tagit ut fler block, från Warberg till exempel.

– Allt, från material, till träningsmängd och tid. Allt är bättre. I dag tränar man fem pass plus egna pass på division I-nivå. Taktiskt kör vi mer med styrspel, att kunna stänga av vissa spelare, zonförsvar eller man-man.

– Det har det. Nu gör man gör mest mål via kontringar medan uppställda i fem mot fem inte ger några mål.

Näsman ser också fler och fler nationer närmar sig Sverige kvalitetsmässigt.

– Schweiz, Finland och Tjeckien spelar i dag en rivigare innebandy än Sverige. Även Estland och Ryssland är bra.

I veckan kom också stort bevis på sportens växande kraft när Internationella Olympiska Kommittén, IOK, godkände sporten som OS-idrott.

– Det återstår att se. För svensk del måste vi träna ännu hårdare till nästa VM om två år. Och då är förhoppningsvis några Granlospelare med också.

– Det visar att Sverige har mycket bra ledare och ungdomsledare som själva varit aktiva. Det är bara att hoppas att när de som är äldre nu slutar så ger de tillbaka till sina föreningar och hjälper till att göra Sverige ledande.

– Det har gett innebandyn mycket uppmärksamhet i media. Han är en exceptionell spelare, inte vem som helst kan gå från fotboll till innebandy som han gjort. Han kan köra styrspel, och får han yta så kan han säkert leverera.

– Det är inget jag tänker på. Mitt mål är att träna ett lag i Superliga och då helst Granlo. Sen skulle jag också gärna återvända och träna i Schweiz varifrån jag fick anbud inför den här säsongen.

36

Tränare Granlo BK.

VM-guld, EM-silver, skyttekung i schweiziska högstaligan.

Tagit upp Timber och Granlo BK till division I, JSM-guld med Granlo.