Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-medaljörerna i Timrå flyttade huset till ett bättre läge – se de spektakulära bilderna

När John Eriksson i Ljustorp köpte gården i byn Björkom låg huset så nära vägen att plogbilens framfart knäckte fönsterrutorna på nedervåningen. Efter en närmare titt på den gedigna timmerstommen fylldes han av optimism.
– Jag kom på att jag skulle flytta huset lite längre in på gården, säger John.

Annons

TV: Se bilder från spektaulära huslyftet:

– Stommen var så fint bevarad och jag behövde någonstans att bo men så här efteråt var det en rätt galen idé, säger John och skrattar.

Efter noga beräkningar och mycket planering kom till slut två stora lyftkranar inrullande i byn en tidig augustimorgon 2008.

– Det var lite nervöst, så jag berättade nästan inte för någon när lyftet skulle ske. Men innan huset var på plats hade ändå 30–40 nyfikna bybor slutit upp, berättar John.

17,5 meter in på gården gjöts en ny grund och John som är snickare valde att vrida huset 90 grader. Han ville att den speciella framsidan med två takkupor skulle bli husets front mot söder och låta alla förbipasserande få mötas av det.

– Huset såg så litet ut när de stora lyftkranarna var på plats och hela lyftet var över på en förmiddag. När vi måttade in det på grunden fick vi lyfta om tre gånger sedan stod det perfekt, berättar John och visar en fin fotodokumentation som Olof Ulander gjorde av huslyftet.

Huset hamnade i harmoni med omgivningen och här bor familjen Eriksson/Saur sedan 2012. Odd sitter på golvet och leker med sina mjuka gosedjur när två stora draghundar stormar in i köket. De rusar nyfiket fram till Odd och nosar ett snabbt hej i hans ljusa kalufs de hetsar vidare tills John lugnar dem. Odd som är van vid hundar tittar upp med sina stora blå ögon och fortsätter sedan att småprata med sina gosedjur.

– Det här är två av våra fyra draghundar. Det är en blandras av Greyhound, Pointer och Vorsteh. De är framtagen för att kunna hålla hög fart på distanser runt 10-15 kilometer, och det gör dem, berättar John stolt.

I vintras åkte hela familjen till Kanada för att tävla i VM i draghund. Odd som bara var tre månader gammal fick hänga på och även Angelicas föräldrar som tog hand om sonen när John och Angelica tog medaljer. John tog ett brons och blev världsmästare och Angelica tog två silvermedaljer och ett brons, så all träning gav fantastiska resultat. Nu när hösten kommer är det dags att börja tävla igen.

– Vi håller igång hela året med löpning, cykling och skidåkning och hundarna får hänga på. Under sommaren blir det mest simning för dem när vi paddlar kajak. Kanadaresan tog på krafterna, med allt planerande, tävlande och resande, men nu är vi taggade igen, säger John.

Idag är hela huset renoverat med nya fönster med rödmålad spröjs. Nedervåningen blev klar först och där bodde de medan de renoverade övervåningen med sovrum, gästrum och ett stort härligt vardagsrum med full takhöjd på närmare fyra meter.

Det stora vardagsrummet på nedervåningen har hundarna fått till sitt eget.

– Det är egentligen ett av husets finaste rum, men det får vara hundrum ett tag till. När de är valpar har de mycket energi och gillar att tugga på saker och gnaga lite på tapeterna, så det här rummet får vi göra om sedan, berättar Angelica.

Både Angelica och John är uppväxta i en stora familjer på landet där föräldrarna driver lantbruk. Angelica kommer från byn Storhallen utanför Åsarna i Jämtland och John har sina rötter i byn Rogsta i Ljustorp. Familjerna betyder mycket för dem och syskonen är nära och många på bådas sidor.

Vid infarten till huset står en träskylt med namnet Grindstugan.

– Det är en av mina systrar som tycker att det är ett passande namn till vårt hus. Att det här är en vaktstuga, innan man slutligen når deras hus som ligger i nästa by, säger John och skrattar.

Syskonen Eriksson som driver Rogsta Gård är ett av fyra aktiva lantbruk i Ljustorp, vilket gör att landskapet hålls öppet och åkermarkerna brukas för fullt. John jobbar på gården när det behövs, men sedan några år tillbaka driver han Rogsta Bygg och lägger mesta tiden på att snickra.

Det är på övervåningen i den stora sköna soffan som de varvar ner. Tidigare var det endast en kallvind och ett varmbonat rum. När det var dags att renovera rev de ut allt och när innertaket försvann såg de möjligheterna att låta taket gå ända till nock.

– Då kom känslan fram. Man ser hur huset är byggt och det blev en härlig rymd. Här uppe är det skönt att landa och se någon serie på teven, säger Angelica.

– Inredningsstilen med att låta timmerväggarna vara rena har fått växa fram. Vi ville få in mer ljus här uppe och när vi stod och kapade såg vi helt plötsligt att vi skulle sluta, eftersom det blev en bra effekt av att spara halva väggen, säger John.

På fotografierna som pryder väggarna är paret ofta ute i naturen med sina hundar. På ett hemmapysslat armeringsnät sitter flera foton uppsatta med små klädnypor och här ser man huset i vinterskrud.

– Vi har ski-in, ski-out, eftersom Medelpad Classic-spåret går utanför knuten. Det är bara att ställa sig på längdskidorna på den 42 kilometer långa slingan. Jag måste väl berätta att det är vi som brukar dra upp spåret, men det hör ju till när man bor så här nära och är med i Ljustorps IF, säger John och skrattar.

Så här gör du Angelicas och Johns hempysslade lampa:

Ta en stor boll – typ pilatesboll, vira pappersgarnet runt bollen och doppa i tapetlimmet. Vira varv på varv tills garnet är slut och låt torka i ett dygn. Dammsug luften ur bollen och sedan är lampskärmen klar. Och du kan sätta in en lampa.

"Det var väldigt enkelt och roligt" Berättar Angelica som gärna pysslar när det finns tid och lust.

Läs mer:

Ett hem i ständig förvandling – stugan blev ett rymligt drömboende med egen strand

Sommaridyll i Sörfors – titta in hos paret Barkander i torpet från 1873

23-åringarna Mattis och Linnea i Sundsvall byggde sin villa själv – på sju månader

Bildextra: