Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Volontär hotad av unga män: "Jag avsäger mig uppdraget"

En av dem som har engagerat sig mest när det gäller EU-migranterna i Sundsvall avsäger sig uppdraget som volontär.
– Jag har fått tre bilder skickade till mig där olika män som tidigare bodde i husvagnslägret håller i en pistol. Där går min gräns, säger hon.

Annons

Läs även: Här rivs tiggarnas läger

Tuija Wiklund känner sig hotad. Bilderna har skickats på en dator, och hon är nu rädd för sin familjs säkerhet.

– Jag kan inte acceptera det här. Alla står inte bakom de här hotelserna utan det är några personer som inte kan acceptera att jag säger ifrån när det gäller vissa saker, förklarar hon.

Efter stängningen av tiggarlägret i hamnen kan man anta att en del av EU-migranterna är i större behov av olika hjälpinsatser än någonsin.

Läs även: Efter två år töms husvagnslägret

– Men jag har hela tiden varit tydlig när det gäller vissa saker, som att man i det här landet måste sköta sig och följa svenska lagar och regler. Man får inte gå ut och stjäla och hålla på med andra dumheter, säger hon.

Tuija Wiklund är arg och besviken.

– Det är förstås inte alla som beter sig så här men det förekommer och nu har jag fått ta emot de här hotelserna. Det har gått för långt och därför backar jag, säger hon.

Läs även: De visar romerna vägen in i det svenska samhället

Tuija Wiklund har varit engagerad i romernas sak det senaste året. För ett par veckor sedan berättade hon också i ST om sin och systerns engagemang för den unga småbarnsmammans Nicoleta Tamase och hennes baby. Mor och dotter fick flytta hem till Tuijas syster eftersom de ansåg att förhållandena i lägret inte var acceptabla för ett barn på bara några månader.

– Men nu har Nicoleta och bebisen återvänt till Rumänien. De kommer i alla fall att stanna där över vintern, säger berättar Tuija Wiklund.

Läs även: Eija öppnade dörren för Nicoleta