Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Volontärresan blev ett minne för livet

Många sparar pengar för att kunna köpa en bil eller den senaste läsplattan.
Emelie Böhlén valde en annan väg. Hon tog sina sparade medel och åkte i väg på en volontärresa.
– Det är en något som alla borde ta chansen att försöka göra, säger hon.

Emelie, som bor i Kvarsätt och Västansjö, reste till Sydafrika där hon vistades i totalt åtta veckor. Sex av veckorna arbetade hon på ett barnhem i East London. I två veckor arbetade hon med naturprojektet Big 5 i Hoedspruit.

På barnhemmet, som ligger i ett slumområde, vistas både föräldralösa barn och förskolebarn. De flesta av barnhemsbarnen är 7–22 år gamla, förskolebarnen är 1–7 år gamla.

Förutom att umgås med barnen fick Emelie vara med och undervisa i engelska och läsa böcker. Men det fanns även plats för lek med barnen. I veckorna var hon mest med förskolebarnen, på helgerna var hon mest tillsammans med barnhemsbarnen.

Tiden i Sydafrika har gjort stora intryck.

– Det var känslosamt, men jättebra, säger Emelie om vistelsen i landet.

Att uppleva fattigdom och misär på plats i slummen var frustrerande för henne.

– Jag såg mycket som man inte kunde göra något åt.

Emelie bokade sin resa via volontarresor.se som fixade allt praktiskt som resa, mat och boende. När Emelie läste om barnhemmet på hemsidan "klickade" det direkt. Hon ångrar inte resan, även om det kostade en hel del pengar.

– Det är dyrt men det var värt det. För mig var det en självklarhet att lägga pengarna på det här i stället för att lägga pengarna på en bil.

Emelie rekommenderar andra att åka i väg och arbeta som volontärer.

– Man får se världen och man öppnar ögonen för hur andra har det, säger hon.

Emelie kan tänka sig att åka i väg igen på en volontärresa. Men just nu söker hon ett arbete och helst vill Emelie jobba med foto i framtiden. Hon gick hantverksprogrammet med inriktning foto på gymnasiet och kanske blir det vidareutbildning i foto i Göteborg till hösten.