Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vörtsnittar, vinkokta päron och amerikanska pannkakor - här är recepten

Längtar du efter att umgås med nära kära men får inte tiden att räcka till? Varför inte ta en helgförmiddag och bjud in vänner och familj på en långfrukost. Matbloggaren Linda Karlsson ger dig inspiration till en enkel med god brunch med lite jultvist.

Annons

Amerikanska plättar fyllda med choklad

2 ägg

2 dl vetemjöl

2 – 2 ½ dl mjölk

1 tsk bakpulver

en nypa salt

½ tsk kanel

1 – 1 ½ dl flagad/riven/hackad choklad

Vispa ihop äggen och tillsätt 1 dl mjöl, blanda till en fast smet.

Tillsätt resten av mjölet och lite mjölk, blanda till en slät smet. Häll i resten av mjölken samt bakpulver, salt & kanel. Vispa ihop och tillsätt chokladen.

Blanda om och stek i smör på mellanvärme, vänd när du börjar se bubblor/hål på ovansidan av plätten.

Servera med hem kokad hallonsylt.

Hallonsylt med kanel & stjärnanis

3-4 dl frysta hallon

1 kanelstång

2-3 st hel stjärnanis

2 msk glykossirap

½ dl muscovado sirap

1-2 msk agave sirap eller annan sötning te.x honung

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka cirka 15-20 min beroende vilken konsistens du vill ha.

Låt svalna och förvara i en glasburk med lock i kylskåpet.

Vinkokta päron med julsmaker

8-10 små päron

3 dl vitt vin {jag använde Riesling från mataffären}

skal från 1/2 - 1 apelsin

8-10 st kryddnejlikor

4 stjärnanis

1 lång kanelstång eller 2 små

2 dl socker

2-3 cm färsk ingefära, i bitar

3-4 dl vatten

Skala päronen men spara skaftet.

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka cirka 10-20 min, känn med sticka när de är mjuka.

Plocka upp päronen och låt lagen koka en stund till så den får koka ned lite till.

Lägg päronen, lagen samt alla kryddor i en glasburk med lock. Låt svalna och förvara sedan i kylen, håller cirka 1 vecka.

Servera tillsammans med en ostbricka, som här, eller som dessert med smält mörk choklad samt hackade hasselnötter på toppen. Eller varför inte tillsammans med en saffransglass!?

Pizzadeg

25 gram jäst

2.5 dl vatten

2 msk olja

0.5 tsk salt

5-7 dl vetemjöl

Värm upp vatten till 37 grader {fingervarmt}.

Smula ned jästen i bunke och häll över lite av vattnet över jästen och rör runt tills det är upplöst. Häll i resten av vattnet och tillsätt salt och olja.

Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Vispa tills det blivit en fin deg. Låt jäsa i cirka 45 minuter under bakduk.

Ta fram degen, dela till önskad storlek. Kavla ut degen, jag gör mina degar ganska tunna, på med tomatsås, ost och chèvre.

Lägg på plåt grädda i mitten av ugnen cirka 10 min på 250 grader.

Ta ut pizzan och tillsätt valnötter, saffranshonung, flingsalt, chiliflakes och oregano.

Vörtsnitt med pepparrot & rökt hästkött

1 dl Grekisk yoghurt

1-2 tsk riven pepparrot, beroende hur starkt du vill ha

rökt hamburgerkött

purjolök, fint strimlad

flingsalt

vörtlimpa

Blanda grekisk yoghurt och pepparroten, smaka av om det behövs mer pepparrot. Bre på en skiva vörtlimpa, tillsätt rökt hamburgerkött och dela limpan på hälften eller så du får ut 4 bitar av en skiva.

Toppa med strimlad purjolök & flingsalt.

Drumsticks med ingefära

8 kycklingben

2 msk olja

1 msk soya

1-2 tsk färsk ingefära, riven

rivet skal av 1 lime

1/2 tsk salt

1 msk sriracha

1 msk honung

1 tsk sesamfrön

Blanda alla ingredienser. Lägg kycklingbenen i en påse och häll över marinaden, låt ligga och dra i sig cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Torka av kycklingbenen och lägg på en plåt med bakplåtspapper, kör i mitten av ugnen cirka 30 min.

Vänd på benen efter halva tiden. Använder du stektermometer så kör du till 82 grader intill benet.