Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wahlberg (M): Drift på entreprenad säkrar sjukvården

Roger Johansson (S) och Mikael Westin (S) ställer i en insändare, ST 17/3, ett antal frågor och kommer med påståenden rörande den moderata sjukvårdspolitiken i länet. Det är glädjande att majoriteten intresserar sig för vår politik och jag tar gärna detta tillfälle till att påminna dem om vad vi arbetar för.

Läs insändaren: Vad vill moderaterna i landstingspolitiken?

Vi har sedan 2015 drivit frågan om att lägga driften av ett av våra sjukhus på entreprenad och har sedan i höstas föreslagit att vi ska utreda möjligheten för alternativ drift av Sollefteå sjukhus, vilket knappast kan vara en nyhet för Roger Johansson och Mikael Westin.

Vad gäller BB och kvinnosjukvården i Sollefteå, som majoriteten tog beslut om att avveckla i oktober 2016, så föreslog vi moderater att en tidsrespit om sex månader skulle ges så att möjlighet fanns att utreda frågan om alternativ drift av Sollefteå sjukhus. Något som majoriteten vägrade att lyssna på.

Läs även: Vårdpersonalen kämpar för rättvis vård – varje dag

Att lägga driften av Sollefteå sjukhus på entreprenad, eller andra driftformer, är att säkra tillgången till trygg och säker sjukvård i Ådalen på lång sikt. Regionen är fortfarande ägare och beställare av sjukvård, med en annan aktör som tillhandahåller vården. I framtidens vård finns en hög grad av samarbete både mellan sjukhusen men också mellan olika aktörer.

På frågan om vi moderater, vid en valseger 2018, kommer att öppna BB i Sollefteå är mitt besked att; går det att hitta lösningar som verksamhetsmässigt och ekonomiskt möjliggör en öppning av BB i Sollefteå så ser vi inga anledningar att säga nej till detta. Vi skulle gärna se att hela sjukhuset, inklusive BB, drevs på entreprenad.

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Roger Johansson och Mikael Westin undrar också hur jag ställer mig till att samarbeta med Sverigedemokraterna. Jag vill först påminna dem om att det är majoriteten som tycks vara beroende av SD för att få igenom sina beslut, så som i HSN när beslutet om att avveckla BB togs. Likaså när beslutet om stängning av den akuta kirurgin togs i fullmäktige.

Den socialdemokratiska splittringen är så total att några av era ledamöter röstar på Vårdalliansens förslag vilket gör att ni måste luta er mot SD för att få igenom era beslut. Är det då verkligen till mig ni ska ställa frågor om samarbete med Sverigedemokraterna?

Läs även: Kräv inte mirakel av vårdpersonalen – de har begränsade resurser

Jag vill också påminna om att varken Anna Kinberg Batra eller Jörgen Berglund vid något tillfälle har sagt sig vilja samarbeta med Sverigedemokraterna. Däremot vill Moderaterna lägga en gemensam alliansbudget som det står övriga partier fritt att rösta på.

Avslutningsvis vill jag understryka att vi moderater i Region Västernorrland har ett bra samarbete med våra allianskollegor i Vårdalliansen och att det är med dem vi vill bilda majoritet vid en valseger 2018.

Per Wahlberg (M)

Oppositionsråd Region Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel