Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wakeboard - en sport för våghalsiga

Det är lättare än snowboard och roligare än vattenskidor. Wakeboard är sporten som alla borde testa. En perfekt sysselsättning även en regnig dag.

Regnet häller ned och vinden jagar upp vågor i viken vid Öns camping i Matfors. Men det är inget som bekymrar de tre wakeboardkillar som ST bestämt träff med.
Man blir ju blöt ändå, säger Erik Wedin som är först ut.
Han sprayar raklödder i bindningarna för att lättare få in fötterna. Det sköljs bort av vattnet och kladdar inte som ett schampo skulle göra. Inför en säsong åker de ut på en stormarknad och köper på sig ett helt lager billigt raklödder.
Alla borde prova på. Det är inte så svårt som det ser ut, säger Erik Wedin och kastar sig ut i i det mörka vattnet.
Robin Dahlin och Sebastian Hansen sitter i båten. En bra wakeboardbåt är stor och tar undan mycket vatten. Skapar en stor våg. Båten som används i dag är egentligen en vattenskidbåt som är konstruerad för att skapa en så liten våg som möjligt. För att göra båten tyngre har killarna lastat den med dunkar. Den 20 meter långa wakeboardlinan spänns och Erik åker upp ur vattnet.
Han har vunnit SM år 1996 och 2000 men numera blir det inte så mycket åkande. Trots att det här är första gången han åker i år så verkar det inte vara några problem att sätta hoppen som görs med eller utan grepp. Volter och olika slags hjulningar i luften är typiska wakeboardhopp. Erik visar oss en så kallad tantrum. Det är en bakåtvolt från vågen.
Man ska vara försiktig i början men det är de våghalsiga som blir bra, säger han när han klättrat upp i båten igen.
En god fysik är grundläggande för att bli en bra wakeboardåkare. Åkandet är en hård påfrestning för kroppen och därför kan styrketräning förebygga skador.
En perfekt dag för wakeboard ligger vattnet spegelblankt och himlen är blå. Men det går att åka i alla väder.
Det är så kul att åka. På vattenskidor kan man bara åka rakt fram. Med en wakeboard går det att göra mycket mer, säger Erik.
Han har tidigare försökt få ihop en wakeboardskola men intresset har inte varit tillräckligt stort. Kanske blir det ändå av mot slutet av sommaren.