Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wallgren är både orolig och kritisk

SDFF är på väg att rasa ur Elitettan.

Men Lena Wallgren är inte bara bekymrad över damfotbollen i distriktet – utan även på nationell nivå.

– Jag är orolig för svensk damfotboll, säger hon.

Sundsvalls DFF:s planer på att vara ett topplag i Elitettan för att sedan ta sig upp i Damallsvenskan ser ut att landa med en kraschlandning i division I i stället.

Något som får Medelpads Fotbollsförbunds ordförande, Lena Wallgren, att bli orolig. Dels för den nuvarande situationen, men även för framtiden för damfotbollen i distriktet.

– Det ser då väldigt, väldigt mörkt ut. Det är aldrig roligt när ett lag åker ur. Vi förtjänar att ha ett lag i Elitettan tycker jag. Det är inte bra för Medelpadsfotbollen att inte ha ett elitlag i ettan. Vi har haft draghjälp av riksfotbollsgymnasiet. Det är lite av ett moment 22 där nu när de tagit bort riksintagen. Det är inte så mycket elitsatsning nu, säger hon.

Wallgren är inte heller helt nöjd med hur det ser ut i distriktet. Tillräckligt med bra spelare för att ha ett lag i Elitettan, men för många föreningar för att alla ska må bra menar hon.

– Enligt statistik från Svenska Fotbollsförbundet är vi det tredje minsta distriktet gällande antal licensierade spelare. Men tittar man på antal lag så ligger vi nia från slutet, säger hon.

Lägg till att goda samarbetsförutsättningar finns så borde en situation som denna inte ha uppstått enligt Lena Wallgren.

– Det finns en övertro i föreningarna att spelarna ska räcka till för alla lag, och då blir det tyvärr såhär. Det finns en hel del att göra, även på elitnivå i Sverige, säger hon.

Hur skulle du vilja att det fungerade, främst i Medelpad?

– Jag skulle efterlysa ett djupt samarbete där man väljer att satsa på ett lag som ska spela i Elitettan, ett eller max två lag i division I och så vidare. Man måste spetsa till det.

Det är dock inte bara det bristande samarbetet som Wallgren är kritisk till. Hon riktar även kritik mot utformningen av det nya seriesystemet på damsidan.

– Inte mot Damallsvenskan och Elitettan, men däremot i underliggande serier hade man kunnat göra annorlunda. Och vi i Norrland lämnade ett förslag som röstades ned totalt, berättar hon.

Hur såg det förslaget ut?

– Vi föreslog att det skulle vara tre rikstäckande ettor, och därunder division II. Steget från division I damer till Elitettan blir för stort. Min personliga uppfattning är att det nästan kan bli en stängd serie i Elitettan. Det kommer att bli tufft för division I-lagen att ta sig upp.

Men trots alla negativa rubriker finns det ändå positiva saker inom distriktet. Medelpad har producerat ett flertal lovande spelare till damfotbollen under de senaste åren.

– Vi har varit fruktansvärt duktiga på att fostra landslagsspelare, och den jag framför allt vill hylla där är Bosse Börjesson. Han har gjort ett otroligt jobb, men även de ute i föreningarna. Och det finns flera lovande spelare ute i distriktet, som Ellen Löfqvist, som skulle platsa i Elitettan och SDFF under optimala förutsättningar, säger Wallgren.