Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wallin får göra en Skoglund – proffsboxning till Sundsvall

Annons

Ni kan läsa om honom i lokaltidningarna lite då och då, Sundsvalls proffsboxare Otto Wallin.

I samband med att han har tagit fler och fler vinster i rad så har också exponeringen i media ökat.

Notiser blir spalter som slutar med helsidor och slutligen uppslag.

Den 19 september 2015 var en på många sätt, och ursäkta uttrycket, historisk dag för proffsboxningen i Sverige.

Då höll Team Sauerland (Ottos boxningsstall) en gala i Nyköping där stadens son, Erik Skoglund, triumferande besegrade Oleksander Cherviak inför en hysteriskt högljudd publik.

Det var första gången sedan 1969 som en proffsboxningsmatch tilläts 1) Att hållas, 2) Att dessutom hållas över tolv ronder.

En knock out-seger för boxningen.

Det har ju faktiskt inte varit det mest uppmuntrande sällskap som Sverige har sällat sig till med förbudet. Cuba, Nordkorea, Island och Norge var några av de andra länderna som tyckte att det var en för farlig sport.

Även om vi har mätt våra knytnävar i tusentals år så är det inte något bra bara för att det har historiska anor.

Med ett sådant argument kan man hävda att tjurfäktning har någon form av existensberättigande. Även om det i sak bara är offentligt organiserat djurplågeri.

Kampen mellan man mot man, eller kvinna mot kvinna för den delen, är dock uråldrig. Den bygger dessutom på principen att det är två personer som medvetet gett sig in i kampen, och de får då kampen tåla.

En tjur har knappast kommit på tanken att det vore gött att springa in på en arena för att ta kål på matadoren.

Samtidigt kan det inte släppas hejdlöst fritt. Boxningen SKA vara reglerad. Du ska inte kunna åka på turné i öststaterna som halvfet 39-åring och bli knockad i Budapest ena dagen och Prag den andra för några tusenlappar.

I sådana sammanhang är det vettigt att förbund, och stater för den delen, håller efter boxarnas säkerhet från skrupelfria agenter som viftar med en bunt sedlar.

Blir du knockad i en match, ja då ska du inte få gå en till på minst ett halvår och med ett par läkarundersökningar däremellan.

Börjar det utveckla sig problematik i hjärnan, ja då blir det startförbud.

Och så vidare.

Så, nu har jag konstaterat att jag anser att proffsboxningen har en framtid i Sverige – en reglerad sådan.

Det jag nu drömmer om är ett fullsatt, kokande, Sundsvall Energi Arena där grabben från Ljustadalen, Otto Wallin, kliver in i ringen till tonerna av ett öronbedövande vrål.

Jag vill se honom möta vasst, utmanande motstånd. Otto har både styrkan, skickligheten och den mentala biten redo och klar.

Det som kanske fortfarande saknas är ett riktigt sövande slag som får motståndarna i däck på en millisekund.

Fortsätter han att ge allt så har vi kanske en ny, kommande svensk tungviktsmästare.

Hans stall gjorde uttalandet att han var "näste Ingerman Johansson" redan då de fick honom att ansluta till Team Sauerland.

Och drömma, det får man väl?

Vi hörs i Sundsvall Energi Arena, bland 3 000 andra i publiken.

När vet jag inte, men ju tidigare desto bättre.