Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wandells återkomst kan stoppas

Timrå IK:s förhoppning är att Tom Wandell ska vara tillbaka om ett par veckor.
Men Svenska Ishockeyförbundet kan sätta stopp.
– Jag tror inte att Elitserien vill vara en farmarliga till NHL, säger förbundsordförande Christer Englund.

I går morse satte sig Timrås succécenter Tom Wandell på planet till USA.

Där är det tänkt att han ska förstärka Dallas Stars fram till den 19 december.

Wandell har kontrakt med NHL-klubben och varit i Timrå på lån. I avtalet med TIK finns en klausul som innebär att Dallas kan kalla hem honom när man vill. När det nu hände sades det att Wandell ska komma tillbaka till Sverige efter en kortare sejour i USA.

Risken finns dock att Dallas vill behålla svensken längre – och nu har ännu ett orosmoln uppenbarat sig.

Svenska Ishockeyförbundet kan stoppa Wandell från fortsatt spel med Timrå i vinter.

Det som ställer till det är att det ännu inte finns något avtal mellan NHL och Europa som reglerar exempelvis sådana här frågor.

– Det här är en ny och speciell situation som vi aldrig ställts inför tidigare. När klubbar lånar spelare från NHL så är de normalt sett här hela säsongen. Vi har aldrig varit med om att de haft en klausul i kontraktet som tillåter att klubben plockar tillbaka dem, säger Christer Englund.

Förbundsstyrelsen ska nästa vecka träffas för att diskutera frågor kring NHL-avtalet. Då kommer man också att ta upp fallet Tom Wandell.

– Det kan vi göra. Men vi ska inte föregripa någonting. Vi måste titta mer på det här och vi får se hur vi ställer oss till det efter att vi fått mer fakta och har diskuterat det.

– Det öppnar ett helt annat spelfält. Spelare kan komma och åka hur som helst och jag tror inte att Elitserien vill vara en farmarliga till NHL. Att de får plocka spelare hur de vill kan inte vara bra för Elitserien och är inget som skulle stärka svensk hockey.

I Timrå IK tycks förbundets eventuella invändningar ha kommit lite som en överraskning.

– Jag förutsätter att det inte är några problem och att han kan komma tillbaka, säger sportchefen Stefan Lindqvist.

– Jag stämde av med förbundet hur det fungerar när man lånar spelare från NHL. Men hela den här historien är så ny att jag inte vill kommentera så mycket kring den

– Det vill jag inte kommentera. Jag vill ha mer vetskap och kött på benen.