Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Way Out West firar tionde festivalen men vägrar blicka bakåt

Nästa år arrangeras festivalen Way Out West för tionde gången. Men Ola Broquist, vd på arrangören Luger, vägrar att bli nostalgisk.
– Jag är allergisk mot tillbakablickande jubileumsaktiviteter, säger han.

Det började med en "enkel tanke", enligt Ola Broquist. Han och kollegorna på konsertarrangören Luger jobbade med andra svenska festivaler, men kände en frustration över att artisterna som Luger föreslog inte bokades.

– Det här är ingen diss mot någon, men vi var rätt less på att inte ha någon festival som vi själva tyckte var svingrym att åka till, säger han.

Det var för snart tio år sedan, men Ola Broquist tittar ogärna i backspegeln. Festivalens framtid är det enda på agendan, så räkna med andra ord inte med en festival kantad av nostalgiska tillbakablickar 2016.

– Det hoppas jag att vi undviker. Det handlar mer om att titta framåt. Förhoppningsvis blir det vårt klart bästa år i alla avseenden. Jag hoppas att vi kan bjuda på någon liten vattendelande överraskning också, säger han.

De säger att de inte arrangerar Way Out West för att gå med vinst. Men besökarantalet har stigit i takt med att festivalen har vuxit. Trots det ser Luger ett eventuellt slut för Göteborgsinstitutionen – det har de sagt förr och det står Ola Broquist fast vid:

– Det är osannolikt att det tar slut just nu. Men att vi inte kommer att hålla på hur länge som helst är fortfarande lika aktuellt.

Ola Broquist är inte rädd för att festivalen ska stagnera. Han säger att det finns "gott om utrymme för nya idéer och nya steg att ta". Men en kritik som har riktats mot Way Out West är att dess publik är alltför homogen.

– Jag vill inte utmåla vår publik som en problematisk grupp människor, men vi skulle gärna se en större variation såklart, säger Broquist.

...

LÄS MER: Patrick Fredriksson - den anonyme festivalkungen bakom Way Out West