Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Westlund: Att Fjóluson lämnar är årets sämst bevarade hemlighet

Det är kanske årets sämst bevarade hemlighet, det kommer inte som någon överraskning. Men nu står det till sist klart att Jón Gudni Fjóluson är förlorad för GIF Sundsvall.

Annons

LÄS MER: Uppgifter: Sundsvallsbacken lämnar – klar för mästarklubben

Föreningen ville förlänga islänningens utgående kontrakt redan i somras, men förhandlingarna strandade snabbt när parterna stod för långt ifrån varandra. Efter den stora turbulensen i samband med petningen i slutet av säsongen förstod man att tiden i GIF snart var över.

Det var en markering från tränarna Joel Cedergren och Roger Franzén: Mittbacken är inte oersättlig.

GIF:s plånbok var dessutom säkerligen för liten för att matcha klubbar som IFK Norrköping.

Men man ska komma ihåg att den reslige försvararen med nummer fem på GIF-tröjan har betytt mycket för klubben de senaste säsongerna.

29 matcher från start i Superettan när GIF gick upp 2015.

27 i Allsvenskan när GIF säkrade nytt kontrakt 2015.

Och i ST-sportens betygsliga fick Fjóluson näst högst snittbetyg av alla spelare (2,82). Hans känsliga vänsterfot har betytt mycket i uppspelsfasen och stundtals inneburit ett offensivt vapen. Hans storlek och lugn har varit värdefullt i straffområdet.

Att mästarklubben IFK Norrköping vill värva honom säger en hel del – och självklart är den en förlust för GIF Sundsvall att Fjóluson går gratis med ett utgående kontrakt.

LÄS MER: Giffarnas sportchef bekräftar mittbacksjakt: "En sådan spelare vill vi ha"

Samtidigt så visade Marcus Danielson och Joakim Nilsson att de håller hög kvalitet tillsammans som mittbackspar redan under hösten så föreningen sitter inte i sjön.

Jón Gudni Fjoluson var en prestigevärvning när han kom från belgiska Beershoot AC under sommaren 2012. Han hyllades stort för sitt tillslag och det skapade förväntningar. Han hade ändå svårt under den första tiden i klubben. Bara tio matcher, varav nio från start i Superettan under han första hela säsong, 2013, var en överraskning.

Jag tyckte att det var en besvikelse.

Men till slut fick han chansen på riktigt och han tog den.

Nu behöver Fjóluson ersättas. Jón lär ha varit en av de bäst betalda spelarna i truppen och det här frigör utrymme för nya spelare.

På tisdagen rapporterades det om att GIF tittar på Jönköpings Södras André Calisir, en backup bakom Marcus Danielson och Joakim Nilsson i så fall?

Om GIF går för Calisir så lär det dessutom finnas löneslantar över för att lägga på en offensiv spelare, som är prioriterat. Däremot har Calisir två år kvar på sitt kontrakt och däremot lär han kosta en hel del att få loss.