Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Westlund: Efter uppryckningen – här är detaljerna som talar för att Timrå IK tar sig till playoff

Annons

Det har varit en märklig Timrå IK-säsong 2015/16. Svackorna har varit djupa, skadorna stundtals många och supportrarna har antagligen slitits mellan hopp och en hel del förtvivlan.

Målsättningen att komma topp-fem skapade förväntningar, men laget har dansat vildsint kring det nedre kvalstrecket. Ett tag såg det hopplöst ut att nå playoff och föreningen fick tänka om och sikta på att undvika de två sista platserna i tabellen i stället.

Nu återstår sju matcher av Hockeyallsvenskan för klubben – och plötsligt har laget hittat formen igen.

Ett hopplöst läge har blivit högintressant.

Efter segern mot Almtuna på onsdagen klev Timrå IK över playoff-strecket för första gången på länge, men redan på torsdagen petades laget ned igen eftersom tabellen haltar rejält.

Här är några av detaljerna som just nu talar för att klubben faktiskt kan ta sig till topp-åtta när grundserien är färdigspelad.

Jonathan Dahlén

Vilken säsong han gör och vilket genombrott han får. 18-åringen är lagets poängkung. Hans 14 mål och nio assist är imponerande och Dahlén har bara missat en match på hela grundserien. Talangen är just nu den spelare i TIK som bryter mönstret och kan avgöra matcher på egen hand, som vid 1–0-segern mot Almtuna.

Västerås usla form

Var topptippade inför säsongen och väntades kvala mot SHL, men efter en bra start har laget kollapsat fullständigt. Tränare och sportchef har bytts ut, men det har inte stoppat fallet. Västerås har förlorat nio raka matcher (inför fredagens möte med AIK) och känslan är att det är VIK som kommer att vara det lag som kommer att bli den stora utmanaren kring playoff-strecket, även om det var Mora som petade ned Timrå från topp-åtta på torsdagen. Det är ett getingbo kring strecket just nu.

Johan Mattsson

Höll sin fjärde nolla för säsongen i den senaste matchen. 23-åringen har varit ojämn och ifrågasatt under säsongen, men vuxit den senaste tiden. Med 92,14 i räddningsprocent är han sjua i seriens målvaktsliga just nu. Mattsson måste storspela i slutspurten för att Timrå ska ha en chans.

Avslutningen

Fyra av Timrås sju sista matcher spelas i Timrå Isstadion och de tre sista omgångarna ser ut så här: Derby mot Sundsvall Hockey 24 februari, Mora hemma 26 februari, Asplöven borta 28 februari. Sundsvall och Asplöven lär redan vara inställda på kval då. Mora kan vara med i kampen om playoff, men då har Timrå ett gyllene läge att på egen hand skaffa sig en fördel mot Dalalaget. Spelschemat känns gynnsamt och går att jämför med till exempel Västerås som avslutar betydligt tuffare med matcher mot Oskarshamn, Leksand och Tingsryd.

Självklart finns det saker som oroar också och flera faktorer som talar emot en lyckad avslutning för Timrå. Som att det är oklart om Niklas Tikkinen och Erik Lindhagen blir kvar i laget, att prestationerna tidigare under säsongen har varit alldeles för oförutsägbara och ofta väldigt ojämna – och att väldigt många lag slåss om den sista playoffplatsen just nu.

Dessutom haltar tabellen rejält, vilket är bedrövligt och tråkigt nu när seriens faktiskt ska avgöras. Underkänt till serieläggaren på förbundet.