Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wildcatstränarens dröm: "SM-final mot Modo"

En fiaskosäsong i grundserien i fjol och en taktisk värvningsmiss inför den här säsongen.
Ändå vågar sig Wildcats tränare Lars Johansson på ett kaxigt utspel inför årets premiär.
– SM-finalen blir "Slaget om Västernorrland", Sundsvall–Modo, säger Johansson.

Under förra säsongen vann Wildcats en enda match under hela grundserien – den kom efter 24 omgångar.

– Med de förutsättningarna som blev inför förra säsongen så insåg jag tidigt att det inte skulle räcka. Chansen för oss blev att överleva och sedan göra det så bra som möjligt i kvalserien i slutet av säsongen och gå vidare därifrån. Vi spelade därför av matcherna och tränade på grejer. Mot slutet började vi matcha laget. Det låter ju halvknasigt att man använder den högsta ligan till att träna, men vi gjorde det, säger Johansson.

I år har landslagsforwarden Erica Udén Johansson återvänt till klubben och det blir något som minst sagt höjer lagets kvalitet.

– Erica gjorde 26 poäng förra gången. Jag tror inte att vi fick ihop ens 26 poäng förra säsongen, säger Johansson.

– Det är en sådan spelare som kan göra mål och se till att vi kan ta ledningen i matchen. Vi kan få en energikick, kämpa som dårar och sedan kanske vinna den matchen. Istället för att vi kämpar som dårar utan att vi får ett mål som senast. Initialt kommer hon bli jätteviktig, sedan hoppas jag att det kommer att smitta av sig.

Samtidigt har klubbens resterande värvningsprocess inte varit helt lyckad. Johansson räknade med att få in tre amerikanska spelare, men under sommaren sprack den drömmen.

– Vi hade två amerikaner i fjol som ville komma tillbaka. Totalt sett hade jag fem amerikanska tjejer på gång så jag tänkte att två, kanske tre kan jag få, så jag sökte inte den kvaliteten utan mer efter att bredda truppen och få in yngre spelare som kan lära sig för framtiden. Jag tänkte att den biten har jag klar men då startade den amerikanska proffsligan och då var det god natt.

I måndags anlände i stället två kanadensiskor. Tegan Schroeder och Danielle Stone. Drömmen är att få hit ytterligare minst en spelare.

– Jag försöker rycka i några mer kontakter där och få hit någon mer framöver, säger Johansson.

På upptaktsträffen sa du att SM-finalen blir "Slaget i Västernorrland". Jag antar att du inte var helt seriös där.

– Det vore ju kul, sedan är det kanske inte helt realistiskt ska jag väl erkänna.

Hur stor är chansen för en final tycker du?

– Vi har ett lite för ihåligt lag både antalsmässigt och kanske också kvaliteten. Vi är fortfarande i en utvecklingsfas.

Så målsättningen mer realistiskt är alltså?

– Det skulle vara kul att slippa den där kvalserien som man lyckats bli någon form av expert på. Vi ska bli åtta eller bättre och den chansen finns.

Ni har ju chans till en positiv start i år. I premiären på lördag möter ni SDE HF – det enda lag som ni faktiskt besegrade i grundserien i fjol.

– Vi är tillsammans med dem något av lagen som kommer hamna i nedre delen av tabellen. Vi kommer att slåss om slutspelsplatsen med dem så det är ju en fyrapoängsmatch direkt. Det kan bi en nervmatch, sedan hoppas jag att våra målskyttar, som Erica, ska ha en bra match så att vi går segrande ur den striden.