Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ygeman hoppfull om vapenregler

Svenska jägare, sportskyttar och myndigheter fräste alla ilsket över EU-kommissionens senaste vapenförslag i vintras.
Nu hoppas inrikesministern få gehör för Sveriges ändringsönskemål.

Generellt sett ser det ändå ganska bra ut för svenska intressen. Nu ska de ta in de här synpunkterna och arbeta fram ett nytt förslag från ordförandeskapet och så får vi se vad det leder fram till, sade Anders Ygeman (S) efter dagens diskussion i Bryssel där han och hans kollegor från övriga EU-länder gick igenom vapenförslaget.

Kommissionens planer kom i december som en direkt följd av terrordåden i Paris i november. Avsikten är att slå mot terroristers möjligheter att skaffa vapen - men åtminstone i Sverige blev reaktionen mest negativ. Jägare har oroats över att halvautomatiska jaktvapen ska förbjudas och en rad remissinstanser har ifrågasatt kraven på femåriga licenser och utökade läkarkontroller.

Det Sverige vill se är ett förslag som inte drabbar svenska jägare i den delen som handlar om halvautomater. . . och att det inte ska slå mot något vanligt jägarvapen i Sverige och heller inte mot sportskyttar. Det kan säkert vara så att en liten kategori sportskyttar kan komma att drabbas av det här förslaget, men det återstår att se, sade Ygeman efter torsdagens möte.