Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ylva är en ekonomisk tolk – här ger hon dig de bästa tipsen för en bättre privatekonomi

 
Privatekonomi med Ylva
Visa alla artiklar

Ylva Yngveson är folkbildare inom privatekonomi. Hon vill lyfta frågor och vara en tolk om det vi behöver förstå för att kunna fatta beslut som påverkar vår egen ekonomi. Nu kommer hon att skriva för oss varannan vecka: Första artikeln handlar om ett förslag på högre skatt på våra sparpengar.

TV: Vad är Fuck off-money? Ylva listar de tre viktigaste sakerna i din privatekonomi!

Ylva Yngveson är privatekonomisk analytiker och förutom att hon vet det mesta om ekonomi så har hon också koll på våra mindre bra vanor: Som att sticka huvudet i sanden när de ekonomiska besluten blir för svåra. Ekonomi kan vara svårt att förstå i dag och Ylva vill att vi ska våga hantera våra pengar och tänka långsiktigt.

Läs Ylva Yngvesons första privatekonomiska tips här: Ja, det är rimligt att riva upp himmel och jord om skatten höjs på sparande

Ylva är utbildad civilekonom och har arbetat länge inom Swedbank och Sparbankerna. Hon har bland annat varit chef för Institutet för privatekonomi, ledamot för CSN och representant för Sverige i EU-kommissionens expertgrupp för finansiell folkbildning. Hennes drömjobb var att analysera privatekonomi.

I dag har hon flyttat tillbaka till Västerås efter år i Stockholm. Hon bor i ett generationsboende byggt på 1800- talet som morföräldrarnas föräldrar köpte 1921. Här lever hon på en gård där hennes mamma och son också har var sin lägenhet.

–Tillsammans har vi möjlighet att fördela kostnader och det är roligt att flytta hit. Västerås är en bra stad att bo i. Här är nära till allting och med ett bra utbud, säger Ylva.

Ylva kommer att skriva om privatekonomi för Mittmedia varannan vecka. I sina artiklar kommer Ylva inte bara berätta fakta och belysa frågor som har med privatekonomi att göra utan även tycka till och ha synpunkter med hjälp av sin långa erfarenhet och analytiska förmåga. Hon vill vara en tolk av det svåra ämnet och minska oron så att man kan ta ett smartare beslut när det väl gäller.

Pengar är kul att ha. Men många tycker inte om siffror.

– Det är jättemånga som är oroliga. Hur ska jag kunna skaffa mig en bostad, tänk om jag blir arbetslös, tänk om jag blir sjuk eller om vi skiljer oss och hur ska jag överleva på de där 12000 kronorna som de pratar om som pensionär, berättar Ylva.

Det kan vara svårt att påverka beteenden genom att utbilda och informera och inte alls säkert att man förändrar något bara genom att läsa. Ylva jobbar traditionellt på flera plan och på ett sätt hon tror på och som väcker tankar.

Hon kan komma med råd som handlar om det första jobbet då du fortfarande bor hemma. Här går det att spara ordentligt och då kan det kan handla om 5000 kronor i månaden. Den möjligheten är svår att få tillbaka.

–Ett sådant budskap hajar ungdomar till för, men den typen av drastiska råd kan man förvänta sig. Pengar är kul att ha. Ekonomi kan kännas som något som är torrt och "usch nej". Men många tycker inte om siffror. Fast det här är ju egentligen bara en spegelbild av det verkliga livet.

–Jag kan tänka mig att det är väldigt roligt om man kan titta i den här spegelbilden och känna sig lite nöjd och glad, snarare än att stoppa huvudet i sanden, säger Ylva.

Ylva brinner för sitt jobb med andras privatekonomi. Hon tycker att det är givande att vara en del av samhället och få delge kunskap. Det svåra är att nå dem som inte konsumerar medier på ett traditionellt sätt.

–Jag kommer ihåg att jag som barn hade en fickkassabok där jag skrev upp att jag fick 50 öre i veckopeng och så köpte jag en Hacke Hackspett-tidning för 25 öre och sparade eller köpte godis, skrattar Ylva.

Läs Ylva Yngvesons första privatekonomiska tips här: Ja, det är rimligt att riva upp himmel och jord om skatten höjs på sparande