Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yngeldöd i Ljungan

Vid Stocken i Ljungan påträffade fisketillsynsmannen och fiskevärden André Hammarström död fisk i söndags. Orsaken är den snabba sänkningen av vattnet natten mot lördag.

Längs strandkanten och på torrlagda bottnar ligger döda ettårsyngel som inte hann förflytta sig för att sänkningen gick för fort. Tonläget mot Statkraft blir allt starkare från Ljunganfiskarna.

– Att Statkraft säger att de producerar miljövänlig el är ett hån. Vattnet åker jojo året runt och fisket förstörs, säger Daniel Persson, fiskevärd.

Grenforsen är ett ställe där det blir mycket kritiskt när vattennivåerna sjunker snabbt. Men Statkraft bryr sig inte om takten på sänkningarna utan hänvisar till vilka flöden som är tillåtna enligt vattendomen, och i det här fallet har inte värdena överskridits.

Det finns nu funderingar på att bygga upp en ny pegel för att regelbundet kunna kolla av vattennivåerna. Daniel Persson tror att det kan bli nödvändigt.

– Vi är nio fiskevärdar och kan turas om att läsa av pegeln. Då kan vi visa hur stora och snabba variationer Statkraft genomför.

Det är inte första gången det här inträffar. André Hammarström har sett det många gånger.

– Jag stöter på det jämt och ständigt. Fiskyngel plockar jag upp ur småpölar och sätter tillbaka dem till älven. Alla Ljunganfiskare är förbannade.

Han har tröttnat på Statkrafts dåliga skötsel.

– De får skärpa sig om de ska hålla på här, säger André Hammarström.

Det paradoxala är att Statkraft varje år sätter ut yngel i nedre Ljungan samtidigt som man varje år tar död på yngel genom hastiga sänkningar av nivåerna.

Daniel Persson säger att Statkraft är mycket försiktigare vid sina kraftverk i Norge, attityden när det gäller den svenska vattenkraften är en helt annan.

Regleringarna påverkar inte bara yngel utan även stora fiskar som stressas av de ständiga variationerna och hela tiden måste byta ståndsställen, något som i sin tur gör att de inte blir huggvilliga.

Hela sträckan på två mil oreglerad laxälv nedströms kraftverket påverkas. Det fina lax- och öringsfisket som omsätter upp mot 800 000 kronor per år är hotat.