Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yngling mottog hot om att han skulle skjutas – polisen om unga på nätet: "Föräldrar måste ta ansvar"

En tonårspojke fick tidigare under veckan hot på Facebook om att han skulle skjutas – något som han sedan anmälde. Polisen ser en ökning av den här typen av jargong på nätet, och vädjar nu till föräldrarna.
– Ni måste ta ansvaret över vad era barn gör på internet, säger Patrik Sundlöf på polisen.

Hot, kränkningar och sexuella ofredanden – internet har blivit en stor arena för den här typen av brott. Många unga spenderar timmar framför datorn, men har föräldrarna koll på vad de gör?

Patrik Sundlöf, förundersökningsledare hos polisen i Sundsvall anser att föräldrarna inte tar tillräckligt ansvar för vad barnen gör på internet.

Det är som att titta in i deras dagbok, och man vill inte kränka barnets integritet

Brås skolundersökning om brott från 2016 visar att en fjärdedel av eleverna i årskurs nio uppger att de under 2015 råkade ut för att någon skrev kränkande saker om dem. Nu senast i onsdags anmälde en pojke från Sundsvall att en person hotat att skjuta honom på Facebook.

För Plus-kunder: Hör kvinnans egna ord om skräcken – mannen radade upp vapen och hotade skära halsen av henne

Fakta: polisens arbete mot olaga hot på nätet

När polisen till exempel utreder ett olaga hot som någon utsatts för på ett socialt forum, utreds fallet inte av en it-brottsspecialist, utan av en utredare som jobbar med utredningar av den typen av brott, i det här fallet hot. Däremot kan utredaren ta stöd från en it-specialist för att säkra bevis, spåra, identifiera gärningspersonen eller få hjälp med andra tekniska frågor.

Eftersom internet finns över hela världen och ett brott kan ha begåtts var som helst är mycket av it-relaterad brottslighet internationellt polissamarbete.

Källa: Polisen