Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yogan förändrade Peters liv – se när han står huvudstående på taket

Yogan blev vägen till daglig lycka, en ny livsstil full av utmaningar.
Peter Selander hittade nya vägar att utmana sig själv – exempelvis med huvudstående på höga höjder.
– Jag kände att jag var tvungen att pusha mig själv att göra svårare saker, säger han.

I dag är yogan en stor del av hans liv och Peter Selander önskar att träningsformen skulle få en ännu större plats. Varje morgon går han upp till yogarummet på övervåningen i Södermalmsvillan i Sundsvall. På den gröna mattan startar han dagen med vad han själv förklarar som en stund av riktig lycka.

– Man kan gå hela sitt liv och leta efter något som gör en lycklig och jag får känner lycka varje gång jag ställer mig på mattan, det är fantastisk, säger han.

Men att han skulle hålla på med yoga har inte alltid varit självklart. Peter är religionsvetare och skriver och forskar mycket och har haft många strängar på sin lyra. Men att träna var främmande. Ändå provade han på yoga. Han provade eftersom hans vän ledde yogaklasser i en studio i stan. Det var i början av 2000-talet och han hade ingen förväntning på sig själv eller den för han nya träningsformen.

– Jag var lika smidig som ett rostigt gammalt kylskåp ungefär, men det var något som jag fastnade för, säger Peter Selander.

Efter några år av yoga så flyttade hans vän från yogastudion till att ha pass på gymmet Ego.

– Jag kände att jag måste prova eftersom jag trivdes med hennes pass. Men jag hade aldrig i livet kunna se mig på ett gym annars, säger han och fortsätter:

– Hela kroppskulturen med att stå att pumpa framför speglar och med folk runt omkring kändes för mig främmande. Men tack vare min vän tog jag mig dit och när jag kom i gång så kände jag att det var skitkul.

Nu har det gått lite drygt tio år sedan han på riktigt satsade på sin egen yoga. Och sedan ett år tillbaka leder Peter själv tre pass i veckan på Ego. Han kör en yogaform som heter Ashtanga yoga som formades av den indiska yogagurun Pattabhi Jois. Och ett avgörande moment i Peters liv var när han 2005 fick träffa legendaren.

– Det var helt otroligt, det var precis som på film då. Han var som självlysande och alla i rummet försökte hålla ner sina leenden men man kunde bara inte låta bli, säger han.

Inför mötet hade Peters vän som tidigare introducerat honom till yogan avrått Peter att åka och träffa yogagurun. Det eftersom Jois var känd för att vara väldigt hård lärare och för att Peter var relativt ny inom yogan.

– Nu i efterhand så är jag så lycklig att jag åkte, han dog nämligen bara några år efter. Det är helt fantastiskt häftigt att jag träffat en sådan legend och det gjorde mycket för min egen yoga.

I Peters klasser håller han en klassisk ton efter Ashtangan men i hans egen träning har han en lite mer utsvävande. Vad som började med en vilja att stå huvudstående har nu kommit så långt att han står huvudstående på annorlunda och utmanande platser. Hustaket, skorstenen på uthuset, soptunnan och fågelbadet – det är några exempel på platser som Peter stått på huvudet. Vad som hör till är att han gärna fotar och lägger ut på instagram.

– När jag väl klarat av huvudstående på marken så kände jag att jag stannade till i min utveckling, då fick jag dessa idéer, säger han och fortsätter:

– Det är många som tycker jag är galen, speciellt eftersom jag har en son.

Det började med att han stod på låga stubbar eller stenar och sedan blev det bara högre och högre. För att han skulle klara av huvudstående på exempelvis skorstenen krävdes det att Peter kom över en mental spärr.

– Jag kunde gå förbi en stor soptunna och känna att där skulle jag vilja göra huvudstående, och tillslut efter en tid så vågade jag. Nu är jag så säker i mig själv och ställningen att det inte känns så läskigt.

Bakom kulissen av denna vågade person ligger en osäkerhet. Peter har hela livet haft svårt att känna hur mycket plats han ska och får ta. Och genom yogan så har han hitta ett stilla rum för dessa funderingar, där känner han att han får plats. Och att dela sin passion för yoga och de utmanande ställningarna på instagram är en del av att försöka få fram hans plats.

– Instagram är en fantastisk plattform där man kan bilda ett nätverk av personer över hela världen som delar passionen för yoga, säger han och fortsätter:

– Och då menar jag inte dansarna som viker dig dubbla utan jag menar vanliga personer, långa, korta, smala och tjocka – alla kan älska yoga och det är fint att man kan hålla kontakt genom just Instagram.