Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yrkeschaufförer efter olyckan i Ljungaverk: "Skyltarna skymmer sikten"


Onsdagens olycka i Ljungaverk är inte den första på platsen, och enligt fler yrkeschaufförer så finns det ett siktproblem i vägkorsningen.
– Jag har själv blivit överraskad många gånger, säger Stefan Carlsson, åkeriägare med bas i Ljungaverk.

Onsdagens olycka på E 14 vid infarten till Ljungaverk är långt från den första som inträffat på platsen. Detta trots att platsen vid en första anblick tycks ha god sikt och sedan ett par veckor tillbaka även är försedd med trafikkameror som ska förhindra hastigheter över 100 km/tim.

Läs mer: Här trappas jakten upp på fartdårar

– Men det finns ett siktproblem där, säger Anders Öberg, som under många år själv rattat timmerbilar genom korsningen.

Och han är inte ensam om den åsikten. Stefan Carlsson har ett åkeri med bas i Ljungaverk, och han kan intyga att det inte är helt ovanligt att man överraskas av att det kommer mötande trafik från väster.

– Kommer man från öster så skymmer skyltarna sikten. Framför allt om man sitter i den höjd man gör i en lastbil, förklarar han.

Läs mer: E 14 föreslås bli 80-väg - uppfyller inte kraven

Beroende på hastighet så kan det också bli så att ett mötande fordon är dolt bakom trafikdelarna under en förhållandevis lång tid, vilket gör att ett mötande fordon kan upplevas dyka upp mycket plötsligt från ingenstans.

– Jag har själv blivit överraskad många gånger, och för några år sedan så omkom en av mina egna i företaget i korsningen i en olycka som påminde väldigt mycket om den som nu skedde, berättar Stefan Carlsson.

Läs också: Dödsolycka på E 14 vid Ljungaverk (december 2008)

Om skyltarna och det beskrivna siktproblemet hade någonting med onsdagens olycka att göra är dock oklart.

– Jag säger inte att det är därför som den här olyckan skedde, och jag vill heller inte klandra någon, men önskvärt vore att Trafikverket tittade på det här med skyltarna och sikten för det är ett känt problem bland många yrkeschaufförer, säger Anders Öberg som får medhåll av Stefan Carlsson.

– Jag vet busschaufförer och andra åkare som upplevt samma sak och sagt att de blivit överraskade, säger åkeriägaren.

Olyckan var den andra på samma plats inom loppet av lika många dagar. Dock var tisdagens lastbilsolycka av lindrig karaktär och inte i direkt anslutning till vägkorsningen.

Läs mer: Lastbil körde av vägen i Ljungaverk