Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yttrandefrihet är inte längre en gäspning

KRÖNIKA: Kristian Ekenberg följer yttrandefrihetsdebatten på Bokmässan.

Yttrandefriheten är som kranvatten. Medan vattnet rinner problemfritt är det ett trist samtalsämne, även om vi då och då kan säga någonting pliktskyldigt om vilken tur vi har som har fri tillgång till vatten. Så fort kranvattnet slutar rinna, blir det dock huvudsamtalsämnet i hushållet.

Yttrandefrihet är ett ord som alltid finns med på Bokmässan, lite som Jan Guillou. Men i år har någonting hänt. Det nämns inte bara pliktskyldigt i mässans sömnigaste seminarium – yttrandefrihet har blivit blodigt allvar, även i en svensk kontext.

Var och vartannat samtal på Bokmässan 2015 handlar om yttrandefrihet. Kranvattnet har kanske inte slutat rinna, men det mullrar oroväckande från rören.

I ett av dessa seminarier säger Björn Linell att ”det vi tror vi har gemensamt kan vara ett gungfly”, med anledning av hur karikatyrdebatten för några år sedan blottade hur olika definitioner av yttrandefrihet som används. Din definition av yttrandefrihet behöver inte vara min. Och när vi inte har samma definition börjar konceptet att vackla.

Satirtidningen Charlie Hebdo ligger som en påminnelse på ett bord på väg till yttrandefrihetssamtalet. Tidningen har översatts till svenska lagom till Bokmässan.

Journalisten Anders Mildner skrev en krönika om yttrandefrihetens kraftprov nyligen. Han nämnde inte bara ett uppenbart exempel som det i Paris, utan även den så kallade ”trigger warning”-debatten där stötande innehåll ska rensas ur exempelvis kurslitteratur för att inte kränka någon minoritet.

Litteraturkritikern Ingrid Elam är i ett samtal inne på just självcensuren som en farlig kraft i det dolda. Museer som lyfter ner konst för att de inte vill riskera att dra på sig Sauron-blicken. Förlag som låter bli att ge ut vissa böcker av rädsla för repressalier.

Låt oss hoppas att yttrandefriheten kan återgå till att vara Bokmässans stora gäspning, ett högtidstal som vi slölyssnar till. Ett kranvatten som vi tar för givet. En sådan prognos ter sig tyvärr som en önskedröm.