Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zaher praktiserar som sjukgymnast i väntan på uppehållstillstånd

Han flydde krigets Syrien för ett halvår sedan.
När hemstaden Homs bombades sönder och samman hade han precis tagit examen som sjukgymnast.
Nu har han en praktikplats på hälsocentralen i Ånge.

– Jag tackar gud att jag hann bli klar med studierna innan kriget bröt ut, säger Zaher Sannoufi.

Risken att bli tvångsrekryterad till armén var överhängande så han flydde.

– Jag är utbildad sjukgymnast och har utbildat mig till att lindra smärta och att få folk att kunna gå igen, jag kan inte ge mig ut i krig och skada människor, säger Zaher.

Att han fick praktikplatsen beskriver han som lite av en slump.

– Jag var här med en kompis, vi skulle se om vi kunde få spela fotboll någonstans. När jag förstod att vi var vid hälsocentralen gick jag in och presenterade mig. Jag träffade Anna Öhman och hon var så välkomnande och hjälpte mig att få en praktikplats här. Hon är en väldigt bra person, säger Zaher med eftertryck.

Verksamhetschefen Anna Öhman är tydligt positiv till upplägget.

– Vi har en brist på arbetskraft inom sjukvården så vi måste ta tillvara på alla nysvenskar som kommer till oss. Det är ganska lätt bara man som arbetsgivare är villig att ta emot flyktingar.

Skillnaden mellan svensk och syrisk rehabvård är tydlig på vissa områden enligt Zaher.

– Jag tycker om hur man förhåller sig till varandra, här jobbar läkare och terapeuter tillsammans i arbetsgrupper och resonerar sig fram till vad man ska göra. Jag får bra feedback hela tiden från personalen. I Syrien är det mer toppstyrt av läkaren som bestämmer allt på kliniken.

Ibland kommer det patienter från hemlandet till kliniken som Zaher kan hjälpa för att få rätt vård.

– Det händer att jag får ta hand om de arabisktalande patienterna genom att hjälpa till med undersökningen och tolka så att de förstår vad sjukgymnasten vill ha sagt.

Nu väntar han på uppehållstillståndet och på flyktingförläggningen i Viskan får han hjälp av volontären Mona som en gång i veckan har svenskundervisning med flyktingarna.

– Jag lär mig grunderna i svenska av Mona, men jag kollar också på You tube och försöker prata med svenskar så mycket som möjligt. Jag behöver få uppehållstillstånd innan jag kan läsa på SFI, sen behöver min utbildning valideras för att godkännas i Sverige, säger Zaher Sannoufi.