Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zäta kan bli för dyr för Red Wings

Henrik Zetterberg har firat stora triumfer i Detroit Red Wings.
Men till sommaren kan hans tid i NHL-klubben vara till ända – då laget troligen inte har råd att behålla alla sina stjärnspelare.
Just nu ligger vi för långt ifrån varandra i förhandlingarna, säger Zetterbergs agent Gunnar Svensson.

Detroit är redan hårt drabbat av finanskrisen. Stadens stora bilindustri har redan tvingats till omfattande nedskärningar.

Snart måste kanske hockeyindustrin göra samma sak. Och en som då kan försvinna är Njurundasonen Zetterberg.

Hans kontrakt med Detroit Red Wings går ut efter den här säsongen, och ännu är det inte klart med någon fortsättning i NHL-klubben. Men klart är i alla fall att superstjärnan förhandlar om en rejäl löneförhöjning. Uppgifter talar om en årslön på över 60 miljoner kronor.

Samtidigt går kontrakten med två andra av klubbens stjärnspelare, Johan Franzén och tjecken Marian Hossa, ut. Och klubbdirektören Ken Holland tror att Detroit får svårt att behålla fler än två av de tre. Lönetaket i NHL påverkas nämligen av läget på världsekonomin, en ekonomi vilken, som bekant, inte mår som bäst just nu.

Det är en gissningslek från både spelarens och klubbens sida. Man kan skriva ett kontrakt nu och upptäcka om tre år att lönetaket antingen stigit rejält eller sjunkit avsevärt, säger han till Detroit News.

Gunnar Svensson är inte säker på att hans klient blir kvar i NHL-klubben nästa säsong.

Allting är möjligt. Vi håller på att förhandla om ett kontrakt och båda parter vill ha en förlängning. Men utan att gå in på siffror kan jag säga att just nu ligger vi för långt ifrån varandra, säger han.

Jag tror ingenting. Som sagt vill både Zetterberg och Detroit ha ett äktenskap, men vi har inte nått dit ännu.

Har parterna inte nått en lösning innan den första juli nästa år blir Zetterberg en så kallad unrestricted free agent och kan börja förhandla även med andra klubbar. Och att inget nytt kontrakt redan är skrivet tror Svensson till viss del beror just på att Detroit är en klubb med många dyra stjärnspelare.

Rent teoretiskt tror jag att hade vi förhandlat med Tampa Bay eller Nashville så hade det redan varit klart. Och skulle Holland få välja mellan Franzén, Hossa och Zetterberg på rent sportsliga grunder så är jag helt säker på att han skulle ta Zetterberg. Han är ju topp fem i världen, säger han, och fortsätter:

Men nu är det så att du har den hockeymässiga sidan, den där man släpper pucken och gör upp på isen. Men sedan finns också en sida som är strikt business.

Återstår att se om businessmännen i Detroit kan hitta en lösning som gör att ishockeyspelaren Henrik Zetterberg spelar vidare i klubben.