Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zimbabwe nära katastrofal epidemi

Zimbabwe har drabbats av en koleraepidemi som kan få katastrofala följder. Hundratals har dött i sjukdomen, vilket landet hade undgått för några år sedan. Epidemin är ett tydligt tecken på den allmänna krisen i landet.

De senaste veckornas koleraepidemi har utvecklats till ett ”nationellt krisläge” i Zimbabwe. Sjukdomen har krävt minst 565 människors liv och landets sjukvårdsminister ber världen om hjälp att hantera epidemin.

Enligt FN:s organ för samordning av nödhjälp (Ocha) har mer än 12 500 fall av kolera konstaterats i landet. Värst drabbat är huvudstaden Harare.

Kolera är en tarmsjukdom som smittar genom förorenat vatten. Stora epidemier bryter ut i områden där dricksvatten blandas med vatten som innehåller avföring.

Anledningen till att Zimbabwe, som för några år sedan enkelt hade kunnat undvika en koleraepidemi, ändå drabbats så hårt är ett resultat av landet politiska kris.

President Mugabes regim har inte kommit överens med oppositionen om hur makten ska fördelas i landet och det politiska dödläget drabbar den redan plågade ekonomin. Zimbabwe har världens högsta inflation på hela 231 miljoner procent.

Den ekonomiska krisen har gjort att infrastrukturen kollapsat. Vattenreningsverk fungerar inte och människor tvingas hämta sitt vatten på andra platser. Många utsätts då för vatten med rester av avföring i och epidemin är ett faktum.

– Vattenverk och annat har stannat eftersom man inte har kemikalier att rena vattnet med. Då hämtar man vatten ur bäckar och stillastående pölar, säger Nils-Erik Hedlund på Röda Korset som i flera år arbetat med kolera i Afrika.

Han förklarar att en koleraepidemi är ett säkert tecken på ett samhälle i kris. Dålig hygienisk standard tyder på fattigdom och ett land med stora brister.

– Har man inte råd att förse sig med rent vatten då har du ett samhällsproblem.

I Zimbabwe är dessutom sjukvården hårt drabbad av landets dåliga ekonomi. Mediciner och viktig utrustning saknas samtidigt som läkare och sjuksköterskor ständigt strejkar eftersom de inte kan försörja sina familjer.

Kolerabakterien orsakar våldsamma diarréer som långsamt tömmer den smittades kropp på vatten. Enligt Nils-Erik Hedlund har obehandlad kolera en dödlighet på 50 procent. I Afrika kan dödligheten vara så hög som 80 procent.

– Det man dör av är vätskebristen i kombination med att man har förlorat så mycket salter. Uttorkning och att hjärtat stannar, det fäller människorna.

De som drabbas hårdast är redan utsatta grupper som barn, gravida kvinnor och gamla. Nils-Erik Hedlund berättar att det enda som hjälper är att snabbt få fram rent vatten till dem som insjuknat.

– Det är en oerhört allvarlig åkomma och därför måste man göra något omedelbart. Har du en koleraepidemi så har du en katastrofsituation.