Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zlatan: "Det kändes magiskt"

Cirkeln slöts.
Den svenska superstjärnan Zlatan Ibrahimovic fick komma hem och möta sitt Malmö FF i Champions League.
– Det kändes magiskt – det kändes otroligt. Det var exakt som jag hade föreställt mig att det skulle vara, säger 34-åringen efter Paris SG:s 5–0-kross.

Annons

Malmö – staden där allt började. Staden där allt börjar för någon annan.

Zlatan Ibrahimovic, 34 – Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna – har aldrig hållit tillbaka sin kärlek till staden där han växte upp. Staden där Rosengårdskillen genom sin storslagna karriär har inspirerat tusentals fotbollsspelande pojkar och flickor att försöka följa hans väg.

Nu var han tillbaka – och mötte sin forna klubb Malmö FF i Champions League.

– Från minut ett till jag blev utbytt njöt jag, säger världsstjärnan efter att hans PSG kört över MFF med 5–0 på Swedbank Stadion.

– Det var kärlek. Det var glädje.

"Går inte att beskriva"

En oktoberlördag 1999 gjorde en ung Ibrahimovic sitt första allsvenska mål för sitt MFF på närliggande Malmö Stadion. Två år senare gick han på europeisk export och sedan dess har han kallat fått kalla Amsterdam Arena, Stadio delle Alpi, San Siro, Camp Nou och Parc des Princes för sin hemmaplan och ligatitlarna har radats på varandra. Malmö har dock alltid funnits i hans hjärta.

– Det känns magiskt. Vi fick vinna, jag fick göra mål. På min hemmaplan – i min stad. Det går inte att beskriva, säger 34-åringen.

I den 85:e minuten fick stadens förlorade son en stående ovation av de drygt 20 000 åskådarna på Swedbank stadion när han byttes ut.

– Jag vet inte hur många spelare som har fått gå igenom detta, men jag är en av dem.

Han drömde om tre mål, men fick nöja sig med ett. I den 50:e minuten prickade han in 3–0 bakom Johan Wiland i MFF-målet. I första halvlek var han med i förspelet till PSG:s två första mål. Något firande blev det dock aldrig.

– Jag blev glad, men det var inget firande, säger han.

När inte alla fick plats för att se stadens förlorade son på Swedbank Stadion bokade Ibrahimovic upp Stortorget och sände matchen på en storbildsskärm. Alla – inklusive han själv – skulle få ett minne för livet. Över 6 000 såg matchen på torget i centrala Malmö.

– Det blev succé där också.

Utmanar om CL-titeln?

Ibrahimovics kontrakt med PSG går ut nästa sommar. Var mötet med MFF en del av hans sista europeiska kapitel? Bara Ibrahimovic vet – men nu är hans PSG med i slutrundan av Champions League. Den franska storklubben är klart för åttondelsfinal och kanske får Ibrahimovic vinna det där Champions League till slut.

– Vi får se. Vi har ett bra lag.

– Vi har kvalificerat oss. Det var det vi kom hit för att göra.

Det var nästan midnatt när han mötte pressen i den mixade zonen. Planet skulle snart lyfta mot Paris och med sig bär Ibrahimovic ett minne för livet.

– Det här handlar inte bara om matchen. Det handlar om allting jag har gått igenom, hela historien och de resultat man har gjort, säger Zlatan Ibrahimovic.