Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zlatan hostar – men tänker göra mål

Något så bagatellartat som en irriterande hosta stoppar inte en man som "satt Frankrike på världskartan".
Zlatan Ibrahimovic ska "hem" i sommar.
– Vi ska göra det vi är bra på och ta det här laget till EM. Men vi måste göra två bra matcher och vara på alerten, säger han.

Fint folk kommer sent. Sju minuter efter utsatt tid klev Ibrahimovic in i presskonferensrummet på Friends och det lyste om honom. Då pratar vi inte bara om den nya neongula träningströjan, utan också om en fast, kompromisslös beslutsamhet hos landslagskaptenen.

Det är alldeles uppenbart att den låga som brinner för att lyckas i playoff-dramat mot Danmark tar sig mer och mer ju närmare han kommer öppningsmatchen på lördag.

Zlatan Ibrahimovic ska till EM-slutspelet i sommar. Det är kanske hans sista chans att uppleva ett mästerskap (han duckar konstant kring huruvida det är aktuellt med OS i Rio de Janeiro eller inte) och när en fransk journalist påpekar att många fransmän gärna ser honom i slutspelet om åtta månader, svarar han:

– Jag skulle älska att spela EM i Frankrike. Det här är min fjärde säsong där, en fantastisk tid. Jag kommer att ha underbara minnen när jag flyttar.

– Jag satte Sverige på världskartan och nu har jag också satt Frankrike på världskartan.

Om de getts tillfälle hade kanske en Voltaire, en Napoleon, en Charles de Gaulle eller en drös andra fransoser, som Zidane, Henry och inte minst Platini, haft synpunkter på det senare. Den som kan sin Zlatan förstår att han menar att han snarare satt tydliga avtryck under åren i landet, vilket han ju har.

Då tar han mer än gärna ännu mer av den börda som krävs för att baxa landslaget dit.

– Jag pushar inför matchen, inför veckan. Jag tar ett stort ansvar så att inte all press hamnar på de andra utan att det mesta ligger på mig. Det är en speciell match. Det är playoff, vinna eller försvinna. Här måste vi göra två bra matcher, det räcker inte med en. Vi måste vara extra fokuserade, inte göra enkla misstag.

– Matcher mot Danmark är mer än fotboll, det är ett skandinaviskt derby. De matcherna är alltid kul att spela för det blir ett stort tryck både på och utanför planen, säger han.

– Jag har varit med om såna här matcher tidigare, mot Portugal (playoff till VM 2013). Vi gjorde två bra matcher, ändå lyckades vi inte. Men jag har varit med om det här så länge, det är inget jag blir stressad eller nervös över. Jag är 34 år och har gjort över 400 mål i karriären. Kan jag sätta dit några till innan jag slutar hade det varit perfekt.

– Men det viktiga är att vi jublar efteråt.

Trots 109 landslagsmål genom åren har Ibrahimovic ett klent facit mot just Danmark. Inte ett mål.

– Det betyder ingenting, det är inget jag tänkt på. Men jag ska försöka göra mål nu. Så länge jag skapar chanser så kommer målen. Och jag kommer att försöka i de här matcherna också. Jag känner mig taggad och i form, jag känner mig stark.

– Jag har haft en fantastisk bra säsong, jag har gjort nio mål och fem assist och har inte spelat fulla matcher. Det är bättre statistik än förra säsongen. Det känns mycket bra, mer än bra.