Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zorn och folkmusiken

Man kan nästan höra musiken tränga ut ur hans målningar. Anders Zorn skildrade skickliga spelmän och par som dansade så svetten lackade. Mindre känt är att konstnären också gjorde avgörande insatser för den svenska folkmusikens bevarande.

Han var en utmärkt dansör och en god pipspelare, och han älskade att skildra musikutövare i sina målningar och grafiska blad. Att Zorns musikintresse var stort redan från unga år är oomtvistat.
Men nu vill Zornmuseet i Mora också uppmärksamma konstnärens praktiska insatser för det svenska musiklivet. I utställningen \"Anders Zorn och musiken\", som visas mellan den 1 juli och den 14 september, lyfts denna ganska okända bit av hans liv fram.
1906 utlyste Anders Zorn en tävling på horn och fiol i Gesunda vid Siljan. Den 1 september samma år slöt en stor skara spelmän upp på Måstäpp i Gesunda för att delta i spelmanstävlingen. Zorn hade utlyst den för att rädda gammal folkmusik till eftervärlden. Och initiativet bar frukt. Året därpå arrangerades fem spelmanstävlingar runt om i landet. Konstnären själv stod som arrangör för ytterligare två tävlingar i Mora.
Utställningen på Zornmuseet sker i samband med att den första Gesundastämman firar 100-årsjubileum. I den visas bland annat bilder från de spelmanstävlingar som Zorn anordnade i Gesunda och Mora och föremål som anknyter till dessa. Bland dem märks Zornmärket som konstnären ritade 1910 - som i dag är en av de finaste utmärkelser som en spelman kan få.
Anders Zorn samlade också på instrument, varav några visas i utställningen. Det gäller till exempel den så kallade Moraharpan, en av världens äldsta bevarade nyckelharpor som dateras till 1526.
Och självklart visas också målningar gjorda av Zorn med anknytning till folkmusiken. På ett porträtt från 1910 syns spelmannen Sparf Anders intensivt försjunken i sitt musicerande. Och i \"Dans i Gopsmorstugan\" skildrar konstnären rosiga och svettiga dansare i halvmörkret i stugan.
I samband med utställningen ges boken \"Anders Zorn och musiken\" ut. Den är skriven av professor Gunnar Ternhag och docent Märta Ramsten, två av landets främsta kännare av svensk folkmusik. (PM)