Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Anna María är en av superskaparna på tv – menar att alla kan lära sig pyssla

Anna María Larssons hem växer fram via pyssel. Hon lever på att skapa och får ständigt nya idéer. Just nu är hon aktuell som en av deltagarna i tv-programmet ”Superskaparna”.

Annons

Anna Marías lägenhet är ljus, med ljusa träslag och många färgklickar. Inredningen har fått växa fram naturligt. ”Jag har alltid trott att jag är ganska ’ofärgglad’, men så ser jag mig omkring och inser att det är jättemycket färg här!”

Anna María Larsson växte upp med skapandet i blodet. Både hennes isländska mormor och hennes mamma hade alltid projekt på gång, och Anna María var inte sen att haka på.

– Det känns som att det är en annan pysselkultur på Island. Det är mer utbrett, alla verkar hålla på. Mycket är ju hantverk förstås, hela min isländska släkt är stickproffs. Jag har också börjat lite, och jag tror min lillebror är sugen på att testa, säger Anna Maria.

Hon är utbildad art director, har pluggat design och grafisk design och varit delägare i en digital byrå. Men sedan en tid tillbaka frilansar hon på heltid, och målet är att gör-det-själv-projekten ska bli hennes heltidsjobb snarare än den grafiska formgivningen.

Anna María är övertygad om att alla kan lära sig att pyssla, det krävs bara övning.

– Ingen föds ju som proffs på att teckna eller spela instrument, alla måste öva. Jag brukar göra det genom att sätta upp tidsramar för mig själv, då tvingas jag komma på något på ett visst tema – det är bra träning.

Läs också: Kamillas slitna 1800-talshus blev lantlig idyll – öppnar retrobutik med fynd från gården

Sänggaveln är en skrivbordsskiva i exakt samma mått som sängen. Anna María och sambon har skruvat fast den i sängen. ”Det blev lite McGyver-style, vi tog vad vi hittade i verktygslådan för att fästa den.” Över sängen har Anna María tejpat ett mönster i form av en fågel.

Ju mer hon skapar, desto lättare går det. Men eftersom hon själv inte vill specialisera sig på ett särskilt material eller en teknik, utan drivs av lusten att testa nya saker, är de flesta av hennes projekt premiärförsök. På väggen i hennes funkislägenhet hänger till exempel en vävd textilprydnad, resultatet av det första försöket med en vävram sedan fritids för 20 år sedan. En gul lampa på ett sideboard är hennes första experiment med materialet plexiglas.

– Den är lite speciell eftersom jag hade tennisarmbåge just då och bara kunde använda en arm. Dessutom hade jag en deadline, eftersom lampan skulle bli mitt bidrag i pysselnätverket Monthly Makers utmaning på tema ljus. Men den blev klar i tid!

Runt om i bostaden syns spår av Anna Marías skapande. Hon och hennes sambo har bott i funkislägenheten i en av Stockholms södra förorter i tre år, och under de åren har allt från sänggavel till lampor och soffbord tagit form.

– Det är så jag kommer igång med saker. Antingen är det något vi saknar hemma som jag gör själv – både för att spara pengar och miljö. Eller så har vi redan något som jag inte är helt nöjd med, och så gör jag om det.

Lampan med ringar är inspirerad av en ljusstake, Gloria från Klong. Anna María ville göra en elektrisk version, och tog en lampfot hon hade hemma. Ringarna knipsade hon loss från en gammal lampskärm, och fäste i träringar runt lampfoten.

Många av projekten hamnar sedan på hennes blogg, Dnilva – döpt efter en tv-spelsfigur hon skapade en gång i tiden. Där kan man steg för steg se hur hennes skapelser växer fram, och testa att göra dem själv om man vill.

– Jag startade bloggen när jag pluggade i Piteå. Först för att låta familjen veta hur jag hade det, men med tiden blev den en kreativ plattform för mig. Och nu hoppas jag ju att den ska bli en del av mitt heltidsjobb!

Anna Maria Larsson är en av deltagarna i programmet ”Superskaparna” på Sjuan...

Det digitala skyltfönstret ledde också till att hon kom med i programmet "Superskaparna" på Sjuan som rullar under hela mars månad. Där har hon knåpat ihop allt från lampor till vikskärmar och galasmycken – allt på tid och i kamp mot de andra deltagarna.

– Att vara med i programmet var det roligaste jag gjort! Men också det jobbigaste. Det är väldigt speciellt att tvingas prestera på tid, efter minimalt med sömn, med flera tv-kameror i ansiktet – och dessutom försöka verka trevlig i tv, skrattar Anna María och lägger till:

– Men det var otroligt roligt, jag lärde mig massor om mig själv och jag tyckte om de andra deltagarna så himla mycket! Jag vet att vi var där för att tävla mot varandra, men det kändes mer som att det var vi mot juryn…

Läs även: Plats för både yoga och pyssel – hemmet är radioprofilen TullaMajas ide

Anna Marías favoritverktyg.

Anna Marías verktygs-måsten:

► Skärmatta, för att skydda underlaget.

► Brytbladskniv, mattkniv eller skalpell. Var noga med att låta den förbi vass, resultatet blir så mycket bättre.

► Limpistol. Perfekt när du snabbt behöver montera något, eftersom limmet härdar så snabbt. Var noga med att sätta saker rätt bara, det är svårt att ändra sedan…

► Stållinjal. En plastlinjal blir hackig med tiden, du får snyggare linjer med stål.

► Tänger. Alla möjliga varianter, från smyckestänger till bultsaxar, är bra att ha.

► Tygsax. En investering värd att göra, i stället för att försöka klippa med slöa kökssaxar.

► Häftpistol. Med den blir det lätt att klä en sänggavel i tyg, eller klä om stolsdynor.

En kakelplatta från badrummet som blev över har förvandlats till ett vackert stilleben.

Anna Marías tips till pysselrookien:

► Begränsa dig lite. Leta hemma – är det något du kan göra om, eller något du behöver? Eller finns det ett material eller en teknik du är nyfiken på? Börja där.

► Testa roliga projekt i början, då är det lättare att komma igång. Hitta inspiration på nätet, i bloggar eller på Pinterest. Där finns massor av guider.

► Måla om något. Superenkelt och det blir stor skillnad.

► Kuddfodral kan alla göra, av tygrester eller gamla tröjor. Du behöver inte ens kunna sy, det funkar med limpistol!

► Bara våga! Många är rädda för att försöka, men det gör inget om man misslyckas. Ingen kan cykla på första försöket heller!

Hemma hos Anna María Larsson som är med i Sjuans

Fakta: Anna María Larsson

Ålder: Nyss fyllda 30 år.

Familj: Sambo.

Bor: Hägersten utanför Stockholm.

Gör: Kreatör, art director, modell och bloggare.

Aktuell: Med ”Superskaparna” på Sjuan.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!