Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Nya bostäder ska byggas i Sundsvall – på flottar i hamnen

Ett företag har fått tillfälligt bygglov för att bygga bostäder i Sundsvall. Huset blir ett minst sagt udda inslag i stadsbilden – det ska flyta på en flotte i hamnen. "Det är en rolig idé", säger Anders Hedenius (S).

Annons

Läs också: Miljarder till nya bostäder

Det är Sundsvallsföretaget Imorgon Innovation AB som fått bygglov för projektet. Företaget är ett forsknings- och utvecklingsbolag som utvecklar flytande bostäder som kallas "Contain Sundsvall".

Tanken är att man ska bygga en grupp bostäder som ska se ut som fraktcontainrar, och placeras på flottar i hamnen.

Som en del i det arbetet vill man börja med att göra en modell i full skala i hamnen, som ska utprovas under verkliga förhållanden under cirka ett år. Modellen ska vara bebodd periodvis och även visas upp för studiebesök.

Så här ska det flytande huset i hamnen se ut. Det placeras vid kajen i vattnet nedanför Kulturmagasinet.

Modellen blir ett blått och orange tvåvåningshus, på en flotte som är 16 meter lång och sex meter bred. Den ska placeras i vattnet vid kajen nedanför Kulturmagasinet.

Läs också: Villaboom i Sundsvall

Sundsvalls kommuns stadsbyggnadsnämnd har gett ett tillfälligt bygglov för projektet fram till nästa sommar. I dagsläget anses inte platsen vara lämplig för en permanent flytande bostad. Men stadsbyggnadskontoret är positiv till idén:

"En tillfällig placering i Inre hamnen kan bidra till att göra kajområdet intressant för både Sundsvallsbor och besökare", skriver stadsbyggnadskontorets tjänstemän i sitt förslag till tidsbegränsat bygglov.

Politikerna är också positiva:

– Det är en rolig idé. Jag tycker att det är bra att man hittar på sådana här projekt som kan utveckla bostadsmarknaden, säger Anders Hedenius (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Byggnaden blir ett tvåvåningshus, på en flotte som är 16 meter lång och sex meter bred.

Om planerna går i lås kommer det flytande huset på plats redan i år, och om försöket faller väl ut kan det bli ännu fler flytande bostäder i hamnbassängen i framtiden.

– Det finns andra städer som lyckast bra med sådana bostäder, Amsterdam till exempel, säger Gunilla Molin (M), gruppledare för oppositionen i stadsbyggnadsnämnden.

Läs också: Byggnadsboom i Sundsvall – ST listar hur mycket det kostar att bo nybyggt

Huset ska stå i vattnet intill kajen där Medvind står, nedanför Kulturmagasinet.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!