Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Titta in i ”herbanisten” Erikas kreativa kammare – här är hennes bästa inredningstips

Som sexåring sålde Erika Henriksson blombuketter vid vägkanten i Slädaviken för tre kronor styck. I dag är hon en entreprenör och kreatör som låter idéerna spira ikapp med växterna. Hennes våning på Nytorget sprudlar av kreativitet.
– Jag vill omge mig med det som inspirerar mig, säger hon.

Annons

TV: Titta in hos Erika – och ta del av hennes tre viktigaste tips när det gäller inredning.

Det händer mycket i Erika Henrikssons liv. Sedan fem år tillbaka driver hon Blomsterservice i In-gallerian, i fjol öppnade hon butiken Herbanist och nyligen blev hon utsedd till ny ordförande för Svensk Handel i Sundsvall.

– Folk i min omgivning oroar sig för att min tid inte ska räcka, men jag är inte orolig. Det är skönt att jag inte har något risktänk, det har jag fötts utan.

Den pampiga våningen ligger i Thuressonska huset på Nytorget. Takhöjden är långt över tre meter och välbevarade detaljer som stuckaturer, kakelugnar och gamla trägolv blir spännande kontraster till inredningen som är en salig blandning av rostiga, rustika grejer, kitsch, designföremål och konst. Väggarna är fyllda med tavlor, växtprints, fotografier och vackert inramade fjärilar och roliga retroprylar.

– När jag ska sätta upp grejer på väggen lägger jag ut allt på golvet för att känna efter hur det passar. Det blir bäst när man inte funderar så mycket, det är lite som att lägga pussel, säger Erika.

Titta in hos familjen Blusi

Sitt hem har Erika på Alnö där hon har närheten till jorden. Våningen sover hon sällan i, den har allt mer blivit som en verkstad där hon experimenterar med att driva upp fröer och sticklingar och testar växtbelysningar.

Växter är en viktig del i Erika Henrikssons liv.

– Jag är inte här så ofta nu men problemet är ju att det är en sådan fin lägenhet och jag vill inte göra mig av med den.

Sakerna i lägenheten ska inte bara vara snygga, de är viktiga pusselbitar när Erika testar olika kombinationer och bygger miljöer.

– Jag kan titta mig omkring i det här rummet och upptäcka något nytt, något som ger nya idéer.

Gamla detaljer som stuckaturer och kakelugnar är välbevarade och blir en fin kontrast till inredningen.

Telefonen ringer titt som tätt och medan hon pratar arrangerar hon blommor med den andra handen. Spröda ax och den fluffiga solrosen Teddy hamnar i färgade glasvaser på en bricka.

– Jag blir alltid så imponerad av de som hinner ha det fixat, polerat och dammtorkat hemma för det är det sista jag har på prioriteringslistan. Jag har tusen prylar så den kombon är lite spännande, säger Erika och ler.

160–170 växter samsas i fönstren, på hyllor, piedestaler och golv – stora och små, storbladiga och småbladiga, knöliga och yviga sådana. Erika trivs med att omge sig med växter – hon behöver dem.

– Välj växter som du tycker är snygga som du ”connectar” med. Bli polare med dem så växer och frodas de.

Det stora köket rymmer ett gediget bord som tål att arbetas på och på en grå skänk har Erika samlat sina ”knölar”.

– Knölar är mina favoritblommor, de är så härliga, de kan glömmas bort ett tag men när de får lite vatten och lite ljus, kommer de tillbaka igen.

Läs också: Radhuset i Sidsjö svämmar över med färg, form och fantasi

Med åren har Erikas stil har förändrats, både vad gäller kläder och inredning. En skohylla i hallen, fylld till bredden med högklackade skor och kappor och vackra kläder vittnar om det tidigare stora intresset.

– Förut höll jag på med det här med kläder och löshår, men man ska orka med det också.

I dag är håret kortare, kläderna enklare och blicken på inredning bredare. Hon uppskattar fler stilar och med åren har nya färger och material smugit in i våningen. Den tidigare favoritfärgskalan med rosa, orange och mycket retro finns kvar men nu är de jordigare nyanserna och naturmaterialen adderade. Och de levande materialen förstås – växterna.

– Ju mer jag jobbar med färg, form, blommor, inredning och fotografi, desto mer märker jag att jag gillar fler och fler saker.

Det stora vardagsrummet myllrar av saker och här finns allt att titta på – utom en tv. Det behövs liksom inte i ett rum som detta. En soffa, några udda fåtöljer, mängder av textilier och en stor matta ramar in sittgruppen.

– Textilier, mattor, kuddar och plädar i olika strukturer är ett bra sätt att jobba fram en känsla med inredningen.

Det pampiga sovrummet ramas in av en orange säng och vid fotändan står gröna växter, den ena med mer fantasifull form än den andra.

Erika har extremt många inredningstidningar och hon läser dem på ett speciellt sätt. Hon bläddrar supersnabbt och registrerar sidornas innehåll.

– Jag hinner uppfatta färg, nya former på möbler och strukturer. Det brukar fastna bra och senare kan jag plocka fram olika kombinationer och använda mig av det i mitt jobb.

Telefonen ringer igen och dagens schema är förskjutet.

– Jag ska försöka använda almanackan på ett bättre sätt än vad jag gjort tidigare. I och med att jag är lite yr och håller på med så mycket så måste jag ha något som jag kan se och hålla i och då kan jag inte ha något som kan försvinna ut i cyberrymden, säger Erika och ler.

Läs mer om Erika:

29-åriga Erika ny ordförande för Sundsvalls Handel: "Det är modigt att våga välja mig"

Herbanist utökar – ny del har invigts i butiken: "Blir en salig blandning av allt"

I runda tegelhuset på Skolhusallén odlar Erika Henriksson sin kreativitet

Trapphuset i Thuressonska huset har välbevarade originalmålningar. Erika Henrikssons och Drutten är ständigt på språng. liv.

De stora växterna breder ut sig och ger rummen karaktär.

Erika Henrikssons blev nyligen blev nyligen utsedd till ny ordförande för Svensk Handel i Sundsvall.

Vardagsrummet är färgstarkt.

Det stora bordet i köket är ett perfekt arbetsbord.

Drutten som är en korsning mellan papillon och chiwawa, är van att hänga med Erika Henriksson överallt. ”Han har många fans som kommer in i butiken för att heja på honom”, säger Erika.

Vardagsrummet har plats för många gäster.

Det händer mycket i Erika Henrikssons liv. Sedan fem år tillbaka driver hon Blomsterservice i In-gallerian, i fjol öppnade hon butiken Herbanist och nyligen blev hon utsedd till ny ordförande för Svensk Handel i Sundsvall.

En gammal cykel står lutad mot en vägg och en orange skrivbordslampa lyser upp arbetsplatsen. Erika tycker om att gruppera bilder, tavlor och pryttlar på väggarna.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!