Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2 700 färre arbetslösa i Västernorrland på två år

/
  • Fler jobbar, färre är arbetslösa och varslen har minskat. Marie-Louise Ek, chef för Arbetsförmedlingen i Sundsvall, kan peka på många förbättringar på arbetsmarknaden. Men samtidigt har flera grupper svårt att få jobb.

Arbetsmarknaden förbättras kraftigt både i år och nästa år.
I Västernorrland kommer antalet arbetslösa att minska med 1 400 personer i år och med ytterligare 1 300 personer nästa år. Arbetslösheten sjunker med nära 20 procent på två år.
För vissa grupper blir det ändå svårt att få jobb.

Annons

Det var en tämligen ljus prognos som Arbetsförmedlingen i länet presenterade i går. Den bygger på intervjuer med 400 företag (83 procents svarsfrekvens).

Visserligen har Västernorrland den nästa högsta arbetslösheten i landet, efter Gävleborg, men länet ligger lite efter i konjunkturcykeln jämfört med merparten av övriga Sverige och uppgången efter krisen startade därför senare här. Men nu minskar arbetslösheten snabbare här än i riket i snitt.

Här finns flera positiva tecken:

* Konjunkturen har förbättrats, främst inom verkstadsindustrin och byggsektorn, men även inom privata tjänster.

* Antalet nya lediga platser har ökat, även om Västernorrland hittills har den lägsta ökningen av alla län.

* Varslen har minskat radikalt. Till och med maj månad hade 300 anställda varslats, mot 1 100 för samma period i fjol.

Efterfrågan på arbetskraft ökar alltså.

Samtidigt pensioneras nu över 3 000 personer från länets arbetsmarknad varje år. Eftersom antalet unga som vill in inte alls är lika många betyder det att Västernorrlands arbetsmarknad bara i år tappar 1 100 personer.

En bra kombination för att minska den höga arbetslösheten. Samtidigt finns ett problem.

– Vi har redan i dag en viss brist på arbetskraft. Nästan vart femte företag i länet säger att de haft svårt att rekrytera det senaste halvåret, eftersom de inte hittar folk med rätt kompetens, säger analytikern Anna-Lena Arvidsson.

Och värre kan det bli, tror man.

– Västernorrland har de största pensionsavgångarna i landet fram till år 2025. Inom industrin kommer 44 procent av de anställda att gå i pension, det är 7 400 personer, påpekar Marie-Louise Ek, chef för Arbetsförmedlingen i Sundsvall.

I dag hör över hälften av de inskrivna på Arbetsförmedlingen till de grupper som har det svårast på arbetsmarknaden: funktionshindrade, födda utom Europa, lågutbildade och de över 55 år

– Ska vi klara oss som län så måste vi rusta dessa grupper. Det gör vi med arbetsmarknadsutbildningar, praktik, valideringar med mera. Vi behöver fler praktikplatser och hoppas att arbetsgivarna öppnar dörrarna i högre utsträckning, inte minst kommuner och landsting, säger Marie-Louise Ek.

Mer läsning

Annons