Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolaget i Birsta ökade mest

En stor del av handeln gick rätt bra i fjol. Bäst gick Systembolaget.

Inte minst butiken i Birsta, som ökade försäljningen med 15 procent. Det var klart mest i Västernorrland.

Annons

Den butiken sålde över tre miljoner liter förra året, vilket var lika mycket som butikerna i Sundsvalls city, Kvissleby och Timrå tillsammans.

– Vi ligger bra till i Birsta och har hela Mellannorrland som upptagningsområde. Så många av våra kunder kommer utifrån, säger försäljaren Johan Bergvall.

När butiken flyttade från Bydalen till Birsta i april 2008, så sågs det inte med blida ögon av många Sundsvallsbor.

– Även om en del valde butiken på Torggatan efter vår flytt, så verkar många ha hittat tillbaka till oss nu, säger Johan Bergvall.

Mycket riktigt hade butiken på Torggatan en kraftig uppgång i försäljningen 2008, men i fjol ökade den bara 1 procent, vilket är långt under Systemets genomsnittliga ökning.

Tyngre går det också för butiken i Timrå, som i fjol minskade försäljningen för andra året i rad. Den här gången var dock tappet mindre, knappt fyra procent.

Butikerna i Kvissleby och Ånge har däremot stadiga försäljningsökningar, 2009 var den fyra respektive två procent.

För butiken i Birsta är ökningen överlag dubbelt så stor som i landet i genomsnitt. Försäljningen av öl gick upp med över 20 procent, vin ökade med 15 procent, sprit med över 10 procent samt cider och blanddrycker med knappt tio procent.

Johan Bergvall har också märkt att kvalitetsviner ökar i försäljning.

– Vi har så stort sortiment att när folk som är vana med en mindre butik, som exempelvis Bräcke, kommer hit så upptäcker de en ny värld. Det gäller både vin och öl.

Systembolaget hävdar att svenskarna inte drack mer 2009 och hänvisar till en undersökning av konsumtionen som gjorts. Försäljningsökningen beror i stället på den svaga kronan som gjort att svenskarna handlat mindre utomlands, samtidigt som norrmän och finländare handlat mer i Sverige

Mer läsning

Annons