Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra månader utan lön

/

För precis fyra månader sedan fick Anders Bergström lön senast.
Han är en av de nio anställda som jobbade på Lönnelid Industri när företaget fick nya ägare.
– Jag hoppas att företaget äntligen sätts i konkurs, så vi får ut lönegarantin, säger han.

Annons

I morgon förmiddag är det konkursförhandling i Sundsvalls tingsrätt. Ansökan kommer från en anställd, men bakom den står också facket IF Metall.

Anders Bergström, 58 år, tycker att det varit en lång väntan.

– I början sade facket att det skulle ta några veckor, nu har det gått flera månader. Vi har fått ta av alla besparingar för att klara oss, sedan är det ju tur att hustrun jobbar heltid. Och tur att det här inte hände på vintern, för då är det mycket dyrare med uppvärmning och sådant, säger han.

De anställda som ST talat med tycker ungefär samma sak. Det har varit mer eller mindre svårt att klara sig ekonomiskt. Ett par av dem anser också att de fått dålig information om vad som händer under den här tiden.

– Det har varit väldigt jobbigt, man har ju hyror och räkningar att betala. Jag förstår heller inte varför det tagit sådan fruktansvärd tid att få till en konkurs. Vi är ju dessutom fortfarande anställda, så man kan inte stämpla heller, säger Börje Lindgren.

Han var den som bidrog till att Anders Bergström fick jobb på Lönnelids.

– Jag började i mitten av februari och då såg de väldigt lovande ut. Företaget hade stora beställningar från Bauhaus. Jag hade jobbat med röjning i skogen tidigare, men gått arbetslös och blev utstämplad förra hösten. Så jobbet kom väldigt lägligt för mig, berättar han.

I början av juli sålde familjen Lönnelid som bekant företaget till nya ägare. ST kunde snart avslöja att dessa hade en mycket tvivelaktig bakgrund och de övergav också företaget tämligen omgående. Sedan mitten av juli har all verksamhet legat nere.

– Några dagar i juli satt vi bara där, det var helt själsdödande. Det är tur att man bor ute på landet, så att man kunnat vara ute i naturen och jaga älg och så. Hade jag bott i en lägenhet nu så hade jag blivit tokig, menar Anders Bergström.

Nu vill han helst av allt att hela den här affären ska avslutas och att han får sina innestående pengar.

– Sen får man börja söka jobb igen. Det blir kanske inte så lätt, men jag hoppas att det ordnar sig.

Mer läsning

Annons