Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannar säger nej till höghus i Sidsjöområdet

/
  • Hans Wiklund är en av de grannar som tycker att området i Sidsjön behöver rustas upp. Men det är viktigt att man först skaffar sig en helhetsbild av vad som bör göras, menar han. Precis som många andra värnar han om skogen i området och möjligheten till rekreation.
  • Hanna Eliassen har redan nu intervjuat ett antal grannar till sjukhusområdet i Sidsjön för att få deras synpunkter. En ny metod som kommunen inte prövat tidigare.

Det är bra att Sidsjöområdet rustas upp. Men bygg inga höghus! Det tycker de närboende i området, enligt den intervjuundersökning som kommunen gjort. – Enigheten är stor om att höga punkthus inte passar in i området, säger Hanna Eliassen, stadsbyggnadskontoret.

Annons
Hon är sociolog och den som intervjuat ett 20-tal boende på Vidarstigen, Ekorrstigen och Karlsbergsvägen. Det är för övrigt första gången som kommunen tillämpar den här metoden för att få mer information innan ett område ska exploateras.
De närboende har normalt ingen kanal för sina synpunkter. Nu kommer de med i ett tidigt skede av planeringen, precis som fastighetsföretagets åsikter, säger Hanna Eliassen.
Hans Wiklund, en av de boende i området, tycker att kommunens initiativ är väldigt bra.
Det är bra att våra åsikter kommer med så tidigt i processen. Kommunen måste också fundera över hur hela området ska se ut innan man tar enskilda beslut, menar han.
Sidsjö Fastigheters planer på ett antal 10-våningshus ovanför fotbollsplanen i området, som ST berättade om i maj, tycker de intervjuade inte om. De tror att punkthusen skulle förstöra områdets karaktär och dessutom skugga många andra fastigheter.
De vill att den nya bebyggelsen ska harmoniera med det övriga området. Den ska inte synas mer än den som redan finns och därför inte vara mer än högst 4–5 våningar hög. Man vill heller inte att nya hus ska inkräkta på skogen, det får inte byggas en ny stadsdel i området. Utan de vill bevara skogen där barnen leker, där de rastar sina hundar och plockar svamp. Dessutom menar de att för många bostäder kan ge för mycket trafik, säger Hanna Eliassen.
Hans Wiklund håller med om synpunkterna.
Det här är stans största och viktigaste rekreationsområde.
De boende är däremot inte emot viss nybyggnation om det sker inom det område som redan är bebyggt och om det inte blir för tätt mellan husen, menar Hanna Eliassen.
De gillar hus av typen Bo Klok och studentbostäderna som brukar kallas Stalingrad.
Dessutom är enigheten stor om att området behöver rustas upp.
Det tycker de är mycket bra. Här finns många slitna hus som måste renoveras eller eventuellt rivas. De är också väldigt positiva till att Sidsjö Fastigheter planerar för mer verksamhet i området, gärna sådant som rör dans, film och liknande. Mer verksamhet gör också att risken för skadegörelse minskar, säger Hanna Eliassen.
Kommunen ska nu påbörja arbetet med planprogrammet för området.

Mer läsning

Annons