Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hushållens sparande göder bankerna

Storbankernas vinster stiger till nya rekordnivåer. Och det sker på spararnas bekostnad, när bankerna höjer sina vinster på hushållens insatta pengar.

Annons
Tre av de fyra storbankerna har släppt sina bokslut för 2007. Inräknat Handelsbankens förmodade vinst landar bankernas samlade helårsvinst i fjol på omkring 86 miljarder kronor. Speciellt en sak har de gemensamt. Vinsten har aldrig varit högre och det är räntemarginalen på inlåningen som till stora delar står för fiolerna.
Alla banker skriver i sina bokslutsrapporter att intjäningsförmågan har ökat till följd av "förbättrade räntemarginaler".
Visserligen har kundernas ränta på vanliga sparkonton stigit ganska mycket den senaste tiden, från en genomsnittlig ränta på ynkliga 0,5 procent i slutet av 2005 till runt 2,50 procent nu. Den borde ändå ha varit högre om inte bankerna passat på att höja sina vinster på just inlåningen.
Många miljarder
– Problemet är att bankerna inte upplyser sina kunder om att de kan byta till bättre konton. Och när räntorna stiger rent allmänt blir skillnaden ännu tydligare, säger privatekonom Anders Andersson, tidigare chefredaktör för Privata Affärer.
Räntehöjningen och osäkerheten på börsen har fått svenskarna att strömma till bankerna. Under de senaste två åren har hushållen spätt på sina sparkonton med nästan 300 miljarder kronor. I slutet av fjolåret hade svenskarna närmare 900 miljarder kronor innestående på bankernas sparkonton.
Det blir många härliga miljarder kronor extra för bankerna när de höjer sina marginaler, det vill säga skillnaden mellan vad banken betalar kunden i ränta jämfört med hur banken själv förräntar kundens pengar.
Passiva sparare
Siffror från Statistiska centralbyrån bekräftar bilden. Kundens inlåningsränta jämfört med räntemarknadens sexmånaders statsskuldväxel – räntegapet – har på två år ökat från 1 procent till 1,7 procent.
Visserligen har storbankerna skärpt sig de senaste åren och erbjuder riktigt bra konton. Problemet är att spararna är alldeles för passiva och ligger kvar på dåliga konton, enligt Anders Andersson.
Till bankernas fördel ska också sägas att bankernas marginaler på svenskarnas lån har minskat under samma period. En hård konkurrens har pressat vinstmarginalerna på utlåningen men det har bankerna tagit igen när volymerna ökat kraftigt i takt med att bostadsköparna lånat allt mer på den heta fastighetsmarknaden.
Fakta: Fakta: 86 miljarder
Den samlade rörelsevinsten 2007 för de fyra storbankerna, Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken*, landade på runt 86 miljarder kronor. Året före blev det samlade resultatet cirka 80 miljarder kronor.
Det samlade räntenettot, enkelt uttryck skillnaden mellan bankernas ut- och inlåningsräntor, steg från 82 miljarder kronor till 91* miljarder kronor 2007.
*Handelsbanken har inte släppt 2007 års siffror än. I sammanställningen görs antagandet om oförändrade siffror jämfört med 2006.
Källa: Bankernas bokslut (TT)

Mer läsning

Annons