Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jätteupphandling måste göras om

/
  • ST 25 september. Kan ett bolag erbjuda konsulttjänster för en krona i timmen? Där säger förvaltningsrätten varken krona eller klave, utan låter snarare Carl XVI Gustaf hamna på höhkant. Rätten uttalar sig helt enkelt inte i frågan. Däremot kräver man att upphandlingen görs om av ett annat skäl.

Försäkringskassans stora upphandling värd 630 miljoner kronor måste göras om.

Det har nu förvaltningsrätten slagit fast.

– Skönt att vi fick rätt i sak, men egentligen finns ingen vinnare här, tycker Peter Mattsson, chef för Ricoh i Sundsvall.

Och det var inte enkronas-konsulterna som fällde upphandlingen ...

Annons

I september beslutade Försäkringskassan i Sundsvall vilka IT-konsultbolag som skulle få ramavtal under de närmaste tre åren. Prognosen sade att kassan behövde köpa tjänster för 210 miljoner kronor per år.

Men Sundsvallsföretaget Yrkesmästaren (numera Ricoh) tyckte att upplägget stred mot Lagen om offentlig upphandling och överklagade till förvaltningsrätten.

Ricoh tyckte att det var orimligt att konkurrenten Capgemini i vissa delar av offerten erbjudit IT-konsulter för en krona i timmen. Det gjorde att Capgeminis snittpris sänktes och att de fick ramavtal, samtidigt som Ricoh slogs ut på ett av de områden där de lämnat offert.

"Capgemini kommer aldrig att leverera några enkronastjänster", menade Ricoh.

Cap Gemini lovade att man visst skulle leverera och att man såg erbjudandet som en marknadssatsning för framtiden. Försäkringskassan tyckte att förklaringen räckte.

Förvaltningsrätten uttalar sig inte alls i den frågan.

I stället har man tagit fasta på en annan invändning som Ricoh hade, nämligen att Försäkringskassan förlängde anbudens giltighetstid, trots att alla anbud då inte var giltiga. Det strider mot lagen och därför ska upphandlingen göras om.

För Försäkringskassan ställer detta till med problem och kostar pengar.

– Våra jurister tittar nu på om vi ska överklaga till kammarrätten. Samtidigt har ärendet redan tagit väldigt lång tid och frågan är hur lång tid ytterligare en överklagan tar, säger Lars-Olof Jonsson, strategisk inköpare på IT-avdelningen.

Alternativet är förstås att göra om hela upphandlingen.

– Det innebär rätt mycket jobb och tar nog 3–6 månader. Men det här är ju spelets regler. Och under tiden måste vi förstås direktupphandla vissa tjänster av mer akut art, säger Lars-Olof Jonsson.

Frågan är ändå hur Försäkringskassan ska ställa sig till extremt låga bud i framtiden.

– Det har funnits en trend med extremt låga bud inom olika områden hela hösten. Samtidigt sägs inget i lagen längre om affärsmässighet, så ett företag kan lämna anbud som går med förlust. Men visst är det något att fundera över, kanske kan man lägga ett golv som anbuden inte får understiga, menar Lars-Olof Jonsson.

Mer läsning

Annons