Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Katastrofen i Japan kan gynna oss" SCA-chefen har suttit tre år på posten

/

Kriser har präglat världen sedan Ulf Larsson blev länets mäktigaste företagsledare för tre år sedan. Men SCA Forest Products har klarat stormarna bra.

Och katastrofen i Japan kan ge ökad efterfrågan.

– Det är naturligtvis fruktansvärt det som hänt där. Men rent affärsmässigt torde efterfrågan på trä och papper öka på sikt, säger Ulf Larsson.

Annons

Han tillträdde posten som chef för 4 500 anställda inom SCA:s skogsindustri den 1 april 2008, när det fortfarande rådde högkonjunktur. Då hade jägmästaren Larsson varit anställd på företaget i 16 år.

Uthållighet är också hans adelsmärke. Eller vad sägs om att Ulf Larsson i yngre dagar gjorde ett maratonlopp på 2:25. Jodå, ni läste rätt: 2 timmar och 25 minuter. Och han har sprungit en halvmara på smått fantastiska 1:07.

– Jag var ganska vältränad, sprang mycket när jag var drygt 20 år, säger han lågmält.

Det stämmer bra med att han beskriver sig själv som "oerhört resultatinriktad, prestigelös och envis".

Nu firar du tre år som högste SCA-chef i Norrland. Hur tycker du att det har gått?

– Med tanke på finanskrisen har 2009 och 2010 gått väldigt bra. Även om vi varit rejält gynnade av den svaga kronan dessa år.

Det har gått upp och ner för de olika enheterna. Vad är du mest nöjd med?

– Den positiva utvecklingen för sågade trävaror, som visat fin lönsamhet de senaste fem åren.

Vad är er största utmaning framöver?

– Det är att ställa om produktionen av papper. Tryckpapper står i dag för 40 procent av omsättningen inom SCA Forest Products, men efterfrågan växer inte långsiktigt.

Kommer Ortvikenfabriken fortfarande att producera vanligt tidningspapper, som det ST har, om fem år?

– Ja troligen, i mer begränsad omfattning. Men inte om tio år. Vi måste framför allt bli mer flexibla och kommer nog att investera för att bli det. Att satsa på förbättrat tidningspapper, som det i ST-bilagan Våning & Villa är ett tänkbart utvecklingsområde.

I dag känns det säkert bra för SCA att det inte blev någon mångmiljardsatsning på en ny pappersmaskin i Ortviken för några år sedan. Är den tanken död nu?

– Nja, den är inte aktuell för närvarande. Men vi ska fortsätta att investera i Ortviken. Det är dags för oss att ta nästa steg och då kan förpackningar med tryck, exempelvis för snabbmat, vara ett intressant område.

Hur har omvälvningarna i Nordafrika påverkat SCA?

– Det blev en del leveransstörningar till Egypten ett kort tag, men effekten har inte varit jättestor.

Och katastrofen i Japan?

– Japan är en stor marknad för oss. Främst exporterar vi trä från sågverket i Munksund till världens största limträbalksfabrik söder om Tokyo, men vi säljer även papper. I Japan använder man mycket trä i husen och vi såg efter jordbävningen i Kobe 1995 att intresset för trähus ökade, eftersom trä klarar jordbävningar bra. Vi tror att det på sikt blir en ökad efterfrågan även nu.

SCA förespråkar nya kärnkraftreaktorer i Sverige. Har du ändrat inställning nu?

– Nej, jag vill att vi byter ut våra gamla reaktorer mot nya, säkrare och effektivare. För vad är alternativet, olja och kol? Gör vi inte det får Sverige stora problem om drygt tio år.

Samtidigt vill SCA satsa på vindkraft ...?

– Ja, men den långsamma processen att få tillstånd gör det ta mig fan nästan omöjligt, vi har hållit på i fyra år nu med vårt första stora projekt och ännu inte fått besked.

Trögt är det också att få Sundsvall att växa. Vad krävs?

– Jag har inget recept. Men det är viktigt att kunna erbjuda jobb och att attrahera bra arbetskraft. Och vi måste bli bättre på att avknoppa innovationsföretag från Mittuniversitetet. Därför är det oroande att de mindre universiteten tappar pengar till de största. Sedan tror jag att basindustrin fortsätter att vara motor och att vi ska försöka förädla råvarorna och basproduktionen ytterligare.

Mer läsning

Annons