Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KI skriver ner prognosen igen

Den svenska ekonomin är fortsatt nattsvart, enligt Konjunkturinstitutets (KI) nya barometer.
Den redan negativa BNP-prognosen kommer snart att skrivas ner igen, men KI ser också några ljusglimtar.

Annons

– Det är alltjämt väldigt dystert. I alla branscher går det riktigt dåligt, särskilt i tillverkningsindustrin, säger KI-chefen Mats Dillén.

Läget är rekordsvagt och tillverkningsindustrin har inte sett så dystra siffror sedan början av 1990-talet. Dessutom har den nya ekonomiska statistiken från USA och euroområdet varit svagare än väntat. Det betyder att KI:s mycket negativa prognos från i december kommer att skrivas ned ännu mer.

KI har ännu inte gjort någon ny fullständig prognos för den svenska ekonomin men spådde i december en nedgång med 0,9 procent för 2009.

– Men skulle vi göra en prognos i dag så skulle vi nog dra ned med mer än ett par tiondelar, åtminstone till minus 1,5 procent, säger Mats Dillén.

KI räknar med att fjärde kvartalet förra året blir det svagaste kvartalet i den här konjunkturen.

Det betyder att den allra värsta fasen kan vara passerad. Och Dillén kan ändå se några svaga positiva tecken i den svarta konjunkturen.

– Jämfört med december går indikatorn upp lite grand i januari och det beror främst på att hushållen inte är lika pessimistiska i januari, säger Dillén.

Mer läsning

Annons